Hlavní obsah

Žena po migréně začala mluvit s francouzským přízvukem

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bishop's Cleeve

Devětačtyřicetiletá Britka Key Russellová trpí již dlouhá léta chronickou migrénou, která jí značně komplikuje život. Všechno je teď však ještě daleko těžší než doposud. Když se snažila úpornou bolest zaspat, probudila se s nefalšovaným francouzským přízvukem.

Foto: Profimedia.cz

Když žena poprvé po probuzení promluvila, z úst jí vycházela slova běžné angličtině na míle vzdálená. Ilustrační foto

Článek

Kay Russelová netušila, co se děje, když se probudila a mluvila jinak než dříve. Její řeč byla mírně nesrozumitelná a zněla, jako když se snaží mluvit anglicky Francouz, který o britské výslovnosti angličtiny nikdy nic neslyšel.

Žena si tak nechala udělat několik lékařských vyšetření, která však přinesla nepříznivé zjištění. Migréna jí totiž způsobila mírné poškození mozku. Lékaři u ní diagnostikovali tzv. Syndrom zahraničního přízvuku, vzácný stav, který ovlivňuje celé řečové centrum. Na celém světě je pouze 60 takových případů.

Kay Russellová z Bishop´s Cleeve nedaleko Cheltenhamu tvrdí, že jí její momentální zdravotní stav zničil celý život. Dříve pracovala jako prodavačka, ale unikátní porucha řeči jí vážně pošramotila sebevědomí a ona dala výpověď.

Stav ovlivňuje dokonce i psaní

"Když trpíte tímto syndromem, tak se nesnažíte mluvit jinak. Mé obličejové svalstvo jednoduše pracuje jinak, a tak je má intonace a výslovnost úplně jiná, než jsem ji měla dříve. Nejhorší je, že mě to ovlivňuje i v psaném projevu. Říkám teď chybně peoples místo people (lidé), hrozné je, že bych to automaticky stejně tak i napsala," popsala Russellová svůj momentální stav.

"Hodně lidí mi říká, že je můj nový přízvuk roztomilý. Jenže vaši známí vás po telefonu vůbec nepoznávají a vy ztrácíte mnoho ze své identity a celého já," uzavřela smutně Angličanka pro Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám