Hlavní obsah

O kočku v Osvětimi je skoro stejný zájem jako o samotný tábor

Novinky, Marek Brodský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočka žijící v bývalém koncentračním táboře Osvětim způsobila roztržku mezi ochránci zvířat a polskými úřady, které odmítly povolit zbudování kočičího přístřešku.

Článek

Šedobílá kočka jménem Rudolf nebo Bruno - to i přesto že jde o samici - byla často k vidění, jak sedí nedaleko proslulého nápisu „Arbeit Macht Frei“ u vchodu do tábora. Byla tam i tehdy, když nápis nedávno ukradla a rozřezala pětice zlodějů. A je tam i v této nezvykle studené zimě. Nijak viditelně nestrádá.

Představitelé památníku odmítli výzvu místní organizace na ochranu zvířat „Pro zvířata“ postavit pro ni kočičí přístřešek. Brání se tím, že hlavní prioritou pro ně zůstávají návštěvníci a v areálu žijí i další zvířata, pro která přístřešek nikdo nežádá.

Poskytnout kočce domov se přitom snažili i zaměstanci muzea - marně. „Kolega ji vzal domů, ale nebyla zvyklá žít uvnitř. Musel ji pustit ven. Okamžitě se vrátila do tábora, zase k tomu nápisu“, řekl agentuře Reuters zaměstanec památníku Adam Cyra.

Kočka se v areálu památníku objevila asi před půl rokem. Poté, co vypukl spor mezi památníkem a ochránci, se do věci vložila polská média. Jejich podpora je rozložena na obě strany - například největší polský deník Gazeta Wyborcza nedávno děsil čtenáře, že Rudolfovi „hrozí soudní vystěhování do útulku“.

Rudolf se díky tomu stál sám atrakcí. Návštěvníci, které zaujala především podivná fixace na bránu - symbol jedné z největších tragédií 20. století - si jej fotí, někteří ho chtějí adoptovat. Už má i svoji stránku na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám