Hlavní obsah

Muže vzbudí bzučící moucha spíše než brečící dítě, ukázala studie

Novinky, Jakub Kynčl, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud vaše malé dítě křičí vedle v pokoji a manžel se ne a ne probudit, nezlobte se na něj. Nová studie firmy vyrábějící léky proti chřipce a nachlazení ukázala, že muže vzbudí bzučící moucha či hučení větru daleko spíše než brečící dítě. Naopak pro ženy je tento zvuk tím, který přeruší jejich spánek nejjednodušeji. Ať už jsou matky či ne.

Foto: Profimedia.cz

Ženy často ruší ze spánku chrápání partnera. Na brečící dítě však reagují nejsilněji. Ilustrační foto

Článek

Testy farmaceutické firmy využívaly ke svým měřením měřič mozkové aktivity, který ukazoval, jaký typ zvuku testované subjekty vzbudí nejčastěji a nejspolehlivěji, či naopak nejméně. Výsledky ukázaly, že základním faktorem je pohlaví testovaného subjektu, které výrazně ovlivňuje veškeré další výsledky.

Muže takřka neprodleně probudí zvuk blízko houkajícího alarmu od auta. I hučící vítr a dokonce i bzučení mouchy vzbudí muže spíše než brečící dítě. Ba co víc, brečící dítě se u mužů neumístilo ani v desítce zvuků probouzejících člověka nejsnáze. Tvrdí to aspoň studie Lemsip Max All Night Cold & Flu Tablets.

Přes polovinu lidí se v noci budí

Testy expertů ve vědecké laboratoři MindLab proběhly jako součást velké studie zabývající se tím, jak důležitý je ničím nerušený noční spánek. Testovaní lidé byli uvedeni do stavu spánku a poté jim byly přehrávany různé zvuky a testy EEG ukazovaly, nakolik ruší běžnou mozkovou aktivitu.

Další testy například ukázaly, že 29 procent všech dospělých je vyrušeno ze spánku pětkrát až sedmkrát týdně a dalších 27 procent je něčím násilně vzbuzeno jednou či dvakrát týdně. Ženy jako nejčastější důvod uváděly partnerovo chrápání. Zvuk brečícího dítěte však účinkoval na ženy během spánku nejsilněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám