Hlavní obsah

Klokánek Skippy dostal náhradní člověčí matku

Folsom

Američanka Christina Cooperová se stala klokaní mámou. V bavlněném vaku přehozeném přes rameno nosí půlročního klokánka, jehož v přírodním parku v Luisianě vlastní matka zavrhla a nechala napospas. Nahradit ji není nic lehkého, protože Skippy sice začíná jíst trávu, ale stále ještě musí každé čtyři hodiny dostat napít z lahve.

Článek

Zaměstnanci rezervace ve Folsomu Skippyho našli na zemi 13. května v místě, kde žije asi 40 klokanů rudých. Christina Cooperová je odbornice na péči o zvířata a na místě čekala hodinu a půl v naději, že se matka objeví. "Bylo kruté dívat se na to, ale dospělí se o něj nezajímali, žádný z nich si pro něj nepřišel," popisuje den nálezu. Klokánkovi byly asi čtyři měsíce a byl naprosto bezbranný.

V dospělosti tito klokani měří přes 180 centimetrů, ale novorozenci vypadají jako rosolovitá fazole. Bez očí a bez uší, s holým tělem a s pahýlky, z nichž vyrostou zadní nohy, se po narození vsoukají do matčiny kapsy, zavěsí se za bradavku a zůstanou tam šest měsíců.

Nikdo neví, jak se Skippy dostal ze své mateřské kapsy ven. Sama matka potomka vyhodí, jen ocitne-li se ve stresu nebo ji honí útočník. Ve folsomské rezervaci ale žádné šelmy nejsou.

Skippy vážil jen půl kilogramu

Skippy v květnu vážil jen asi půl kilogramu a hlavičku měl menší než lidský palec. Postupně mu začala narůstat srst, která se teď zbarvuje do hnědo-červena.

Cooperová neměla dost zkušeností s péčí o mládě divokého zvířete, natož klokana. Obrátila se proto o radu na přítele v zoologické zahraně v Baton Rouge, hledala informace na internetu, objednala si průvodce péčí o vačnatce a vznesla dotazy na jeho autorku Lyndu Stakerovou, což je Australanka, jíž se podařilo několik klokanů zachránit.

"Zjistila jsem, že nejlepší způsob, jak zajistit zvířeti tělesnou teplotu, je umístit je poblíž vlastní kůže, zakrýt je do šatstva," říká Cooperová. Vzala tedy bundu, ušila z ní kapsu a vložila do jiné bundy a teplého saka. "V květnu je to v Luisianě k nenošení," sdělila.

Dostává mléčný koktejl až z Austrálie

Jakmile takto zajistila klokánkovi stálou teplotu, odvezla ho do zoo v Baton Rouge a tamní veterinář jí namíchal náhražku mléka a Skippyho umyl. Zoo také obstarala dětské lahvičky s dlouhými dudlíky, jaké klokani potřebují. Další várky mléčného koktejlu si Cooperová nechala poslat z Austrálie.

Zabalená do bund strávila se Skippym první dva dny a spávala s ním v křesle. Když dorazil objednaný inkubátor, mohla se vrátit ke své původní a jediné košili, avšak i tak musela klokánka krmit každé dvě hodiny.

Po 12 dnech strávených v inkubátoru začal Skippy žít v kapsách, které poslala Stakerová. Aby se správně vyvíjel, musel spávat na zádech s nožkama u hlavy.

Teď váží už skoro 1,5 kilogramu, na nohy se postavil 30. června a poskočil si poprvé 4. července. Doba, kdy mladí klokani nadobro opouštějí bezpečí matčina vaku, přijde za dva tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám