Hlavní obsah

Hasiči vylovili z Labe pštrosa, vydal se na plavbu proti proudu

Právo, René Chvalina
Řečany nad Labem

O nevídaném zážitku mohou nyní vyprávět obyvatelé z okolí Řečan nad Labem na Přeloučsku. Lidé, kteří se zde běžně procházejí podél řeky Labe, totiž tentokrát mohli spatřit mimo běžných kachen nebo labutí i zcela spokojeně plavícího se pštrosa.

Článek

Australský emu utekl chovatelce z Řečan nad Labem z ohrady od pštrosice a patrně sklouzl do vody. Zhruba jeden kilometr plaval proti proudu, kde ho hasiči z člunu odchytili. Právo o tom informovala mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Pštros, kterému majitelka dala jméno Honzík, mohl být agresivní. Hasiči spustili na řeku nafukovací člun, aby se k ptákovi přiblížili. Na desítky kilogramů těžkého pštrosa se vydali tři, kdyby se vzpouzel.

Bleskový odchyt

"Pštrosa Honzíka, který podle majitelky rád kope, zkrotili bez problému tři hasiči. Po vysvobození z vody ho zcela zdravého předali majitelce,“ upřesnila Horáková. Odchyt i transport nakonec trval jen krátce a Honzík se nechal dobrovolně odvést ke své družce zpět do ohrady.

Emu je druhým největším nelétavým ptákem na světě a největším původním ptákem v Austrálii. Je výborný plavec a dorůstá 150 až 190 centimetrů a váží okolo 20 až 55 kilogramů.

Nadřád běžci má pět řádů. Kasuáři, nanduové a pštrosi mají velmi podobný habitus a lidé je obecně označují jako pštros.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám