Hlavní obsah

To nejdůležitější ze zákoníku práce

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdy je pracovní smlouva platná, jaké kompenzace vám náleží za práci přesčas nebo jak ukončit pracovní poměr? Pokud ne, středeční seminář věnovaný zákoníku práce na www.vetsisance.cz vám pomůže se v této problematice zorientovat.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý dokument, který se tak tváří, musí být platnou pracovní smlouvou.

Článek

Seminář JUDr. Radovana Bernarda z právní kanceláře Bernard Legal shrne existující formy pracovních smluv, vysvětlí rozdíly mezi nimi a poradí, v jakém případě je ta která smlouva výhodnější. Ne každý dokument, který je nadepsán slovy Pracovní smlouva, totiž musí být platnou pracovní smlouvou. Vždy musí obsahovat náležitosti jako druh práce, místo jejího výkonu a den nástupu.

Mzdu ve smlouvě i výměrem

Otázka mzdy může být součástí pracovní smlouvy, ale také může být stanovena vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem. V každém případě zákon myslí i na případy práce přesčas, o víkendech nebo v noci.

Práce přesčas představuje pro zaměstnance zvýšenou zátěž, a proto má zaměstnavatel povinnost poskytnout za ni adekvátní kompenzaci, buď příplatek ve výši nejméně 25 % průměrného výdělku, nebo se lze dohodnout na náhradním volnu. Za práci o víkendech, o svátcích, v noci nebo ve ztíženém pracovním prostředí mají zaměstnanci nárok na příplatek 10 % ke mzdě.

Jak ukončit pracovní poměr

V semináři zazní i informace k ukončení pracovního poměru. Zaměstnanec může podat výpověď bez udání důvodu, zaměstnavatel však musí ve výpovědi vždy uvést důvod a použít může jen ty uvedené v zákoně, mezi něž patří například organizační důvody, hrubé porušení pracovních povinností, ale i skutečnost, že zaměstnanec trvale nebo dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost vykonávat domluvenou práci.

On-line chat

Seminář „To nejdůležitější ze zákoníku práce“ bude ke zhlédnutí na webu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost www.vetsisance.cz od středy 17. prosince. Návštěvníci webu mohou využít i možnost konzultace v on-line chatu. Právník Radovan Bernard bude na dotazy diváků odpovídat ve středu od 17 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám