Hlavní obsah

Jak nepropít a neprokouřit sociální dávky? Nahradí je poukázky a platební karty

Novinky, ťas, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutovští příjemci sociálních dávek, kteří je zneužívají, dostanou už na konci května větší část podpory ve formě poukázek. Pořídí za ně základní potraviny, hygienické potřeby či oděvy. „Změna postihne lidi utrácející dávky na hracích automatech, za alkohol či drogy," řekl mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda.

Článek

Zkušenost z dalšího českého města – Kladna – přitom říká, že omezená použitelnost takto vyplacených prostředků dokáže jejich příjemce znechutit natolik, až se ani neobtěžují je všechny vyčerpat.

Sociální odbor kladenského magistrátu vyplácí část dávek pomoci v hmotné nouzi v poukázkách už od října 2007. Praxe přitom podle mluvčího města Viléma Frčka ukázala, že poukázky nebývají zdaleka všechny použity. „Jen v loňském roce lidé neuplatnili poukázky v celkové hodnotě přes 70 000 Kč,“ uvedl Frček. Tyto peníze se vrátily do státního rozpočtu.

Kredit ve výši existenčního minima

„Uvažujeme o zavedení platebních karet, na kterých by měli lidé předplacený kredit ve výši existenčního nebo životního minima. Umožňovalo by jim to efektivněji hospodařit s penězi, protože nyní jsou limitováni hodnotami poukázek ve výši 50 a 100 korun,“ uvedl náměstek kladenského primátora Miroslav Vacek. Výhodou takového systému by byl i anonymní přehled o vyčerpaných a zbývajících penězích.

Dosavadními poukázkami lze v Kladně platit v 60 obchodech a dají se za ně pořídit nejen potraviny, ale i základní hygienické potřeby, školní pomůcky či textil. Koupit za ně naopak nelze alkohol a cigarety.

V Chomutově bude možné poukázky uplatnit při nákupech v obchodních řetězcích Tesco či Penny a také v řadě menších prodejen. „Síť obchodů, které budou přijímat poukázky, se bude stále rozšiřovat,“ slibuje Branda.

Třetinu příjemců dávek nachytali strážníci v hernách

Změna postihne 330 lidí, což představuje třetinu příjemců dávek. Mnohé z nich podle vedoucí odboru sociálních věcí Kamily Faiglové strážníci přistihli při kontrole v restauracích při hraní na automatech.

Také město Chomutov po zavedení poukázek očekává, že jejich využití nebude stoprocentní, přesněji řečeno že klesne počet vyplácených příspěvků na živobytí. „Mnozí klienti se budou stydět platit poukázkami, raději si je ani nevyzvednou. Zvláště to platí pro ty, kteří díky tomu, že pracují na černo, mají dávku jako bonus ke svým výdělkům,“ vysvětlila Faiglová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám