Hlavní obsah

Američtí teenageři jsou závislí na mobilech, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina amerických teenagerů si vypěstovala závislost na mobilních telefonech a manipuluje s nimi nejméně každou hodinu. Podle průzkumu společnosti Common Sense Media, o němž informovala agentura Reuters, cítí mladí Američané nutkavou potřebu ihned reagovat na e-mailovou zprávu nebo SMS.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Devětapadesát procent rodičů s dětmi mezi 12 a 18 lety je přesvědčeno, že jejich ratolesti se bez mobilu neobejdou. Jejich zaujetí pro mobilní komunikace způsobuje v rodině konflikty. Třetina dětí se kvůli tomu s rodiči velmi často hádá.

Mobily a počítače podle amerických sociologů používají děti v USA průměrně téměř šest hodin denně. Mladí lidé mezi 13 a 18 lety dokonce devět hodin.

O dopadu tohoto jevu se psychologové přou. Mnoho z nich se obává, že komunikace přes počítač blokuje u mládeže schopnost empatie, vstřícného přístupu k ostatním. Má údajně i negativní vliv na paměť.

Reklama

Výběr článků

Načítám