Hlavní obsah

Nové digitální fotoaparáty od Panasonicu jsou extrémně tenké a umí fotit i na dálku

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

Přesně uprostřed letních prázdnin uvedla společnost Panasonic na trh čtyři nové digitální fotoaparáty. Mezi novinkami se objevily extrémně tenké stylové modely i superzoomy, které dokáží vyfotit detailní momentku i na velkou vzdálenost.

Foto: Novinky

Mezi novinkami se objevily modely pro začátečníky i pokročilé fotografy.

Článek

Jednou z novinek je fotoaparát Lumix DMC-ZX1, který i přes své drobné rozměry nabídne rozlišení 12,1 Mpx a až osminásobný optický zoom. Ten je možné využívat i při natáčení videa.

Foto: Novinky

Fotoaparát

V kombinaci s digitálním přiblížením, tedy pomocí takzvaného extra optického zoomu, dokonce dokáže předmět přiblížit až 15,6krát, což je na přístroj se šířkou 26 mm poměrně dobrý výsledek.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Fotoaparát je tak tenký díky tomu, že u něj byly použity nové jen 0,3 milimetrové čočky. Díky tomu, že je vyroben z hliníku, celého jeho tělo včetně baterie a paměťové karty váží příjemných 160 gramů. Akumulátor umožní na jedno nabití pořídit až 380 snímků.

Model:Lumix DMC-ZX1
Rozlišení snímacího prvku:12,1 MPx
Optický zoom:8x
Digitální zoom:4x
Natáčení videa:Ano, s možností zoomování; v rozlišení až 1280 x 720 (30 fps)
LCD:2,7 palců
Paměťové karty:SD, SDHC
Rozměry:97,8 x 54,6 x 26,0 mm
Hmotnost:160 gramů

Lumix ZX1 je stejně jako všechny ostatní novinky vybaven procesorem Venus Engine, který pomáhá rychlejšímu focení - od doby zmáčknutí spouště do pořízení fotky uplyne i se zaostřením jen půl sekundy. Všechny nové fotoaparáty také umí nahrávat video v HD rozlišení a nabídnou inteligentní systém automatického ostření a stabilizace.

Stylový fotoaparát je tenký jen dva centimetry

Zaujmout vzhledem. To je úkol modelu Lumix FP8, který je tenký jen dva centimetry. Díky zalomenému objektivu schovanému uvnitř těla je navíc celé tělo fotoaparátu zcela ploché.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Fotoaparát Lumix FP8 nabídne rozlišení 12,1 MPx, 2,7palcový displej a 4,6x optický zoom. Jeho váha je 153 gramů i s baterií, která při plném nabití dokáže pořídit až 380 snímků.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Model:Lumix DMC-FP8
Rozlišení snímacího prvku:12,1 MPx
Optický zoom:4,6x
Digitální zoom:4x
Natáčení videa:Ano; v rozlišení až 1280 x 720 (30 fps)
LCD:2,7 palců
Paměťové karty:SD, SDHC
Rozměry:95,7 x 59,6 x 20,2 mm
Hmotnost:153 gramů

Superzoom zachytí detail i na velkou vzdálenost

Pro uživatele, kterým již nestačí běžný kompakt, ale zároveň nechtějí kupovat těžkou digitální zrcadlovku, je určen superzoom FZ38. Ten je vybaven 27mm širokoúhlým objektivem značky Leica.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Nabídne rozlišení 12,1 MPx, nahrávání HD videa ve formátu AVCHD a vylepšenou technologii rozpoznávání tváří. Největší předností je ale 18x optický zoom, který je možné pomocí extra optického přiblížení možné zvětšit až na hodnotu 35,2x.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Včetně baterie a paměťové karty váží fotoaparát Lumix FZ38 414 gramů. Výhodou je také akumulátor se zvýšenou kapacitou, díky kterému je možné s fotoaparátem pořídit až 470 snímků.

Model:Lumix DMC-FZ38
Rozlišení snímacího prvku:12,1 MPx
Optický zoom:18x
Digitální zoom:4x
Natáčení videa:Ano; v rozlišení až 1280 x 720 (30 fps); AVCHD
LCD:2,7 palců
Paměťové karty:SD, SDHC
Rozměry:117,6 x 75,8 x 88,9 mm
Hmotnost:414 gramů

Když velikost hraje prim

Posledním představeným fotoaparátem od Panasonicu je Lumix DMC-FX60, který je tenčí než dva centimetry. Nabídne rozlišení 12,1 MPx a pětinásobný optický zoom.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Fotoaparát je v podstatě odlehčenou verzí modelu ZX1, který jsme si popsali již výše. Hlavním rozdílem mezi oběma novinkami je použití objektivu s menším počtem čoček, kvůli kterému má Lumix FX60 menší optický zoom.

Foto: Novinky

Fotoaparát

Novinka nabídne 2,7palcový displej a příjemnou hmotnost 147 gramů včetně baterie. Na jedno nabití dokáže přístroj pořídit až 380 snímků.

Model:Lumix DMC-FX60
Rozlišení snímacího prvku:12,1 MPx
Optický zoom:5x
Digitální zoom:4x
Natáčení videa:Ano; v rozlišení až 1280 x 720 (30 fps)
LCD:2,7 palců
Paměťové karty:SD, SDHC
Rozměry:97,2 x 54,1 x 19,4 mm
Hmotnost:147 gramů

Slovníček základních fotografických pojmů

Megapixel

je označení pro rozlišení fotoaparátu. Označuje počet citlivých buněk na digitálním senzoru. S fotoaparátem 12 megapixel tak můžeme vytvořit fotky v maximálním rozlišení 4000 x 3000 bodů.

Optický zoom

je schopnost objektivu fotoaparátu měnit ohniskovou vzdálenost. Tím vzniká možnost přiblížení, které počítáme v násobcích. 5x optický zoom tak znamená možnost pětinásobného přiblížení daného objektu.

Digitální zoom

je elektronické přiblížení obrazu. Pokud nedostačuje přiblížení optické soustavy, umí fotoaparát s využitím svého softwaru vyříznout část z opticky přiblíženého obrazu a přizpůsobit jí původní velikosti obrazu.

Kompakt

neboli kompaktní fotoaparát je fotoaparát bez možnosti výměny objektivů.

Superzoom

je označení pro fotoaparáty s ne moc běžnou ohniskovou vzdáleností, tedy větší než je obvyklé. Typicky jsou to v dnešní době fotoaparáty s větším optickým zoomem než 10x.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám