Hlavní obsah

Australská policie prohledala dům údajného tvůrce bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Australská policie ve středu prohledala dům muže, který je podle časopisu Wired pravděpodobně zakladatelem internetové měny bitcoin. O prohlídce informoval svědek agentury Reuters.

Foto: Staff, Reuters

Australská policie ve středu prohledala dům muže, který je podle časopisu Wired pravděpodobně zakladatelem internetové měny bitcoin.

Článek

Do domu vstoupila zhruba desítka policistů a začala jej „čistit", sdělil reportérovi agentury Reuters jeden z policistů.

Časopis Wired a internetová stránka Gizmodo několik hodin před razií zveřejnily výsledky svého zkoumání, podle kterých je údajný australský akademik Wright pravděpodobně záhadným tvůrcem bitcoinu.

Lidé, kteří Wrighta znají, ale podle Guardianu zpochybňují, že by právě on vytvořil bitcoin, časopis se prý stal obětí žertu.

Foto: Staff, Reuters

Do domu vstoupila zhruba desítka policistů.

Policie v prohlášení uvedla, že přítomnost policistů na pozemku pana Wrighta a nedávné zprávy o bitcoinech spolu nesouvisí.

Kybernetické mince „razí” síť počítačů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí” síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu zhruba šesti tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám