Hlavní obsah

Nejrozšířenější počítačová hrozba dělá expertům vrásky na čele. Znovu

Novinky, mif

Bezpečnostním expertům dělá opět vrásky na čele zákeřný červ Conficker. Ten koluje internetem už od konce roku 2008, přesto se jeho aktualizované verzi podařilo v prvním čtvrtletí letošního roku opět dostat až na samotný vrchol žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Conficker byl nejrozšířenější hrozbou prakticky po celý rok 2009, pak se po něm slehla na několik měsíců zem. V letošním roce jej ale počítačoví piráti začali opět hojně využívat, díky čemuž se z něj stala nejrozšířenější hrozba, a to v tuzemsku i zahraničí.

V současnosti je tento červ zodpovědný za každý pátý útok na síti. Je tedy dvakrát rozšířenější než druhá nejrozšířenější hrozba – virus Sality, který umožňuje útočníkům vzdálené ovládání napadeného stroje a instalaci dalších nezvaných návštěvníků. Sality byl v minulých měsících zodpovědný za každý desátý útok.

Využívá starou zranitelnost Windows

Conficker využívá zranitelnost operačního systému Windows. Pro tu už dávno existuje bezpečnostní záplata, ale jak je ze statistik zřejmé, s její instalací si velká část uživatelů hlavu neláme. Na konci dubna se dokonce ukázalo, že se tento nebezpečný červ uhnízdil v počítačích v bavorské jaderné elektrárně Gundremmingen. [celá zpráva]

Autoři Confickera vybudovali po celém světě velkou síť infikovaných PC, využitelných na libovolnou úlohu, poněvadž počítače mohou díky viru ovládat na dálku. Na jeho řízení použili autoři červa inovativní způsob. Každý den se vygenerují nové náhodné domény, kam se vir hlásí a žádá instrukce.

Dokáže zablokovat antiviry

Tím prakticky bezpečnostním expertům znemožňují, aby mohli Confickera zcela vyřadit z provozu. Většina antivirových programů by si nicméně i s tou nejnovější verzí měla poradit.

V některých případech ale prostřednictvím červa dovedou bezpečnostní programy v počítači odhalit. Pak mohou s jeho vystopováním pomoci nejrůznější on-line antivirové skenery.

Jak se proti několik let starému červovi bránit? Bezpečnostní experti důrazně doporučují nainstalovat do počítače všechny přístupné bezpečnostní aktualizace, které jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám