Hlavní obsah

Odstrašující video ukazuje, jak loví pedofilové

Novinky, mif

Internet je velmi užitečný nástroj, zároveň ale také může být velmi nebezpečným hřištěm. Nikdy totiž nevíte, kdo je na druhé straně. O tom, jaká rizika na nejmenší uživatele celosvětové počítačové sítě číhají, pojednává třetí díl filmu Seznam se bezpečně! Ten dokumentuje případy téměř čtyř desítek zneužitých dětí skautskými vedoucími.

Ukázka z filmu Seznam se bezpečně! 3Video: Seznam.cz

 
Článek

Filmový dokument, který měl premiéru v úterý v rámci 55. Mezinárodní festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dvojice bývalých skautských vedoucích

„Zdokumentovaný případ ukazuje, jak děti ještě stále považují internetové prostředí za bezpečné a mají sklon věřit ‚lidem‘ na druhé straně. Neuvědomují si, že důvěřovat každé falešné identitě, jako by byla skutečná, se jim může vymstít. V průběhu natáčení jsme si uvědomili, že pod slovo ‚pedofilní‘ se dnes schová prakticky veškeré zneužívání jen proto, že teprve takto pojmenovaná kauza přiláká pozornost veřejnosti i médií. Jde tedy o všudypřítomné zjednodušování reality, která je ale jiná,“ uvedl Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně a manažer internetové bezpečnosti v Seznam.cz.

To je podle něj i jeden z hlavních důvodů, proč se dokument snaží zobrazit celou kauzu co nejvěrněji. „Věříme, že čím lépe problematiku zneužívání malých dětí pojmenujeme, tím spíše ji porozumíme a vyvarujeme se opakování podobných nechtěných událostí,“ konstatoval Kožíšek.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

U některých to došlo tak daleko, že museli se mnou a mým spolupachatelem natočit homosexuální video.
Bývalý skautský vedoucí Martin Mertl

„V tomto případě jsem byl hlavním pachatelem, protože většinu útoků jsem dělal já – Martin Mertl. Šlo především o to, že jsem si na různých sociálních sítích zakládal falešné dívčí profily. Pomocí nich jsem kontaktoval chlapce ve věku 12 až 20 let, ze kterých jsem potom lákal jejich vlastní erotické fotografie a videa,“ popsal Mertl začátek útoku.

Ve chvíli, kdy dosáhl svého, začal své nároky na mladé chlapce stupňovat. „Hlavně jsem jim vyhrožoval, že pokud nesplní mé požadavky, budou jejich fotografie zveřejněny. Tím jsem je vlastně vydíral. U některých to došlo tak daleko, že museli se mnou a mým spolupachatelem natočit homosexuální video,“ uvedl bývalý skautský vedoucí.

Ten byl spolu se svým kumpánem v listopadu 2013 definitivně odsouzen krajským soudem v Ústí nad Labem za znásilnění a další zločiny k desetiletému trestu vězení a stejně dlouhému zákazu činnosti s dětmi a mládeží. Také dostali nařízenou sexuologickou léčbu. [celá zpráva]

Trilogie je zadarmo na internetu

Trilogie filmů Seznam se bezpečně! vznikala od roku 2009. Autorem projektu je Martin Kožíšek, na režisérskou židli usedla Dana Vaňurová, dramaturgie se ujal Martin Langer, moderátorem, který diváka dokumentem provází, je Mirek Vaňura.

Od roku 2012 je jednou z tváří projektu Ben Cristovao, který spolu s Martinem Kožíškem jezdí v rámci přednáškového turné po základních školách po celé České republice, kde děti i učitele upozorňují na rizika, která v kyberprostoru mohou číhat.

Seznam se bezpečně 2 Video: Novinky

Třetí díl je určen pro rodiče, učitele, ale také odbornou veřejnost. Titulní píseň pro něj napsal společně s producenty The Glowsticks právě Cristovao. „Pro mě bylo těžké a zároveň nepříjemné psát song z pohledu lidí co ubližují dětem, ale pokud to mladým pomůže přiblížit hrozbu, kterou tito lidé představují, stálo to za to,“ uvedl Ben.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

O projektu Seznam se bezpečně!

Projekt Seznam se bezpečně! i stejnojmenný film jsou určené především dětem ve věku 10 − 16 let, jejich rodičům a pedagogům. První i druhý díl filmu získal záštitu ministerstva školství a byl distribuován do všech základních škol v České republice. Projekt poukazuje na odvrácenou tvář internetu, upozorňuje na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími internetovými identitami a učí děti řešit situace, do kterých se mohou dostat.

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete zdarma sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám