Hlavní obsah

Hackeři mají přístup i ke kamerám v Česku. Sledují i dětské chůvičky

• Aktualizováno
Novinky, mif

Počítačoví piráti zveřejnili na svých internetových stránkách soukromé záběry více než 73 000 domácností, podniků a veřejných prostranství. Získali totiž přístup do kamer s internetovým připojením po celém světě, odposlouchávali dokonce i dětské videochůvičky, pomocí kterých rodiče hlídají na dálku své ratolesti. Řadu videí nyní zveřejnil pirátský ruský server, upozornil zpravodajský portál CNN. Mezi postiženými jsou i Češi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Data z kamer pocházejí ze 125 zemí světa. Kromě České republiky se počítačoví piráti dostali také k datům z USA, Anglie, Francie, Německa, Izraele, Řecka, Brazílie či například Bulharska.

U celé řady zveřejněných nahrávek hackeři zveřejňují také místa, kde byly pořízeny. Z více než sedmi desítek kamer z tuzemska tak lze dohledat záběry například z domácností z Brna nebo z Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Piráti: Děláme to pro dobro všech

Samotní piráti tvrdí, že záznamy zveřejnili s počestnými úmysly. Snaží se prý upozornit na to, jak nebezpečné mohou kamery s přístupem na internet být, pokud uživatelé nevěnují dostatečnou pozornost jejich zabezpečení. Všechna data totiž byla získána ze zařízení, která měla defaultní nastavení od výrobce.

„Někdy správce nebo přímo vy zapomenete nastavit heslo na zabezpečení monitorovacího systému, on-line kamery, apod. Tato stránka zobrazuje pouze přístupy na kamery bez hesla, což je zcela legální. Tyto on-line kamery jsou k dispozici všem uživatelům internetu,“ uvedli hackeři na svých internetových stránkách.

Defaultní hesla nejsou bezpečná

Přístup k nim tak může podle nich získat jakýkoliv uživatel internetu, stačí vybrat typ kamery a zemi. „Chcete-li odebrat zveřejněné záběry z tohoto webu, musíte udělat jedinou věc. A to je změnit výchozí heslo kamery,“ podotkli počítačoví piráti. Internetová adresa ruského serveru je 194.58.103.71.

Britský telekomunikační úřad již vyzval majitele internetových kamer, aby nepoužívali defaultní hesla. Často jde totiž o primitivní a snadno odhalitelné kombinace, jako je například „admin“ nebo „1234“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám