Hlavní obsah

Nový trik tahá lidem z kapes peníze

Novinky, zgl

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ v pondělí varoval před podvodnými e-maily, které začaly kolovat Českem. Podvodníci se tentokráte zaměřili na majitele internetových domén, od kterých požadují smyšlený poplatek za prodloužení platnosti domény.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úspěšnost útoku zvyšuje fakt, že požadované částky skutečně odpovídají reálné výši poplatků.

Článek

„Od pondělního rána zaznamenáváme stížnosti držitelů, kteří dostali pochybné e-maily s výzvou k prodloužení platnosti svých domén s koncovkou .CZ. Tyto zprávy mohou být falešné, a proto důrazně upozorňujeme, aby se v případě pochybnosti obrátili na svého registrátora,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj si útočník dal tentokrát na podvodných e-mailech velmi záležet, což skutečně může uvést uživatele v omyl. Jsou psány v češtině, a dokonce věrně kopírují formování zprávy jednotlivých registrátorů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: CSIRT

Ukázka e-mailu, ve kterém se snaží podvodníci vylákat peníze z držitelů internetových domén.

Úspěšnost útoku zvyšuje fakt, že požadované částky skutečně odpovídají reálné výši poplatků. V příloze kybernetický zločinec připojuje ještě fakturu, kterou se snaží navodit důvěryhodnost. Přiložený PDF soubor podle týmu CSIRT neobsahuje žádný škodlivý virus. Není však vyloučeno, že v budoucnu útočníci taktiku změní a v příloze se objeví i záškodník.

V každém případě by lidé měli být u e-mailů od registrátorů ostražití. Pokud si nejsou jisti, zda mají skutečně částku za prodloužení platnosti domény uhradit, je vhodné kontaktovat svého registrátora.

Podvodníci si hrají na vrahy

E-maily vyžadující poplatek za registraci domény nejsou jediné, které se v poslední době snaží vytáhnout peníze z kapsy příjemců. Internetem kolují také zprávy, v nichž se kyberzločinci vydávají za nájemné vrahy. [celá zpráva]

Foto: CSIRT

Ukázka jedné z nevyžádaných zpráv, ve které se kyberzločinec vydává za nájemného vraha.

„Zločinci znovu zkoušejí starý trik. Uživatel z České republiky zaslal našemu týmu vzorek spamu, který adresátovi vyhrožuje smrtí,“ uvedl Bašta.

„Spam uvádí, že odesílatele e-mailu kdosi najal, aby provedl nájemnou vraždu. Za poplatek pak nabízí adresátovi, že jej nechá žít a poskytne mu případné důkazy. Samozřejmě se jedná o podvod,“ konstatoval Bašta s tím, že zpráva je zatím naštěstí pouze v angličtině. Není však vyloučeno, že podvodníci začnou šířit také výzvu psanou v češtině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám