Hlavní obsah

Mám za úkol vás zabít, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodami internetu se začala šířit nová spamová kampaň, ve které si kybernetičtí zločinci hrají na nájemné vrahy. Adresát má být údajnou obětí a podvodníci mu nabízejí odeslat všechny důkazy, které mají k dispozici. Za to si ale nechají samozřejmě zaplatit. Před novou hrozbou varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prakticky totožné nevyžádané e-maily se internetem šířily již před několika lety. „Zločinci znovu zkouší starý trik. Uživatel z České republiky zaslal našemu týmu vzorek spamu, který adresátovi vyhrožuje smrtí,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Spam uvádí, že odesílatele e-mailu kdosi najal, aby provedl nájemnou vraždu. Za poplatek pak nabízí adresátovi, že jej nechá žít a poskytne mu případné důkazy. Samozřejmě se jedná o podvod,“ konstatoval Bašta s tím, že zpráva je zatím naštěstí pouze v angličtině. Není ale vyloučeno, že podvodníci začnou šířit také výzvu psanou v češtině.

Foto: CSIRT

Ukázka jedné z nevyžádaných zpráv, ve které se kyberzločinec vydává za nájemného vraha.

Podle serveru Hoax-Slayer se poplatky za vyzrazení objednavatele vraždy liší e-mail od e-mailu. V jednom zabiják požaduje 80 000 dolarů (1,7 miliónu korun), v dalším si pak vystačí se zálohou 20 000 dolarů, tedy téměř půl miliónu korun. V některých podvodných zprávách dokonce požaduje bitcoiny.

Spameři si ve vyděračských zprávách přitom neberou žádné servítky. „Uvědomte si, že vás chce skutečně zabít. Pokud půjdete na policii bez důkazů, nic neudělají. A objednavatel pak povraždí celou vaši rodinu. Nemáte moc času…“ stojí v jednom z e-mailů.

Před hrozbou varovala také FBI

Před nevyžádanou poštou, ve které se odesílatelé vydávají za nájemné vrahy, varoval již v roce 2007 americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI): „V žádném případě na podobné zprávy nereagujte. Neposkytujte útočníkům žádné osobní údaje, které by jim mohly posloužit k ukradení vaší identity.“

„Pokud k e-mailové zprávě budou připojeny údajné důkazy v příloze, nikdy je neotvírejte. Hrozí, že si zavirujete počítač,“ varovala FBI s tím, že příjemci by samozřejmě neměli ani platit výkupné.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Podobně by lidé podle něj měli z preventivních důvodů postupovat i u dalších nevyžádaných e-mailů, které přicházejí z neznámých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám