Hlavní obsah

Deprese by mohla léčit virtuální realita

Právo, Novinky, Petr Svorník

Zážitky ve virtuálním prostředí jsou už za rohem, speciální 3D brýle se začínají prodávat i u nás. A podle výzkumníků nebudou zdaleka jen na hraní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spolupráce univerzit v Londýně a Barceloně přinesla zajímavý experiment. Patnáct dospělých pacientů s depresemi si nasadilo 3D brýle a ve virtuálním světě zažilo následující scénář.

Nejdříve dostali za úkol utěšit virtuální dítě, které pozitivně reagovalo na jejich konejšivá slova. V místnosti se přitom nacházelo zrcadlo, kde pacient mohl vidět sám sebe, resp. svého počítačového dvojníka. Poté se účastník převtělil do dítěte a byly mu přehrávány jeho vlastní uklidňující věty.

Tato „sezení“ se opakovala třikrát s týdenním odstupem, následně se vyhodnocoval jejich efekt. „Devět dobrovolníků popsalo zmírněné příznaky deprese, z toho čtyři projevili klinicky významné zlepšení,“ uvádějí stránky iflscience.com.

Přístroje na virtuální realitu přitom budou stále levnější a dostupnější, takže by podobné programy mohly pomoci řadě lidí s úzkostmi, zejména těm, kteří nechtějí navštívit odborníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám