Hlavní obsah

Praním a mytím nádobí v nízkém tarifu ročně ušetříte tisíce

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny rostou, a tak lidé zvažují, jak za provoz domácnosti ušetřit. Až tisíce korun ročně lze uspořit, pokud budete energeticky náročné spotřebiče jako pračku, myčku či sušičku prádla zapínat v době, kdy můžete využívat takzvaný nízký tarif.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nízký tarif nahradil „noční proud“, který dříve energetické firmy nabízely se zvýhodněnou cenou ve večerních hodinách, kdy nebyla tak vysoká poptávka po elektřině jako přes den. Na rozdíl od nočního proudu není nízký tarif k dispozici jen v noci, ale lze jej využívat v předem daných hodinách v průběhu celého dne.

Kdo ho může využít

Používat ho můžete, pokud využíváte elektřinu pro ohřev teplé vody nebo vytápění. „Na dvoutarifní sazbu mají nárok především domácnosti, které využívají elektřinu k vytápění nebo alespoň k ohřevu vody. Tudíž zbystřit byste měli tehdy, pokud máte nebo si pořizujete přímotopy, elektrokotel, tepelné čerpadlo, akumulační kamna nebo třeba bojler,“ sdělil Právu obchodní ředitel Bohemia Energy ředitel Libor Holub.

Doba, po kterou můžete levnější proud využívat, se liší podle toho, který produkt od distribuční společnosti využíváte. Třeba u bojleru je to osm hodin, u přímotopů potom až 20 hodin denně.

U různých distributorů jsou rozdíly v cenách, které jsou v nízkém tarifu, i o více než polovinu nižší než u těch, kdy platíte plnou cenu. „Liší se akumulační sazby od přímotopných, liší se, zdali má zákazník cenu standardní, nebo jestli podepsal fixaci na dva či tři roky. Pak může dostat i bonusy ve smyslu určitého počtu kWh zdarma, nebo má sazbu s různou výší platu za odběrné místo,“ řekl Právu mluvčí PRE Petr Holubec. Kromě toho, že ušetříte za provoz bojleru či kotle, je vhodné v nízkém tarifu používat i další náročné spotřebiče.

Úspora až 60 procent

Ušetřit tak můžete i 60 procent ceny elektřiny. „Spotřebiče, díky nimž máte nízký tarif, jako jsou bojlery, akumulační kamna nebo jim podobné, jsou v době vysokého tarifu blokovány. Nemusíte se tedy obávat, že by vám bojler ohříval vodu s drahou elektřinou. Rozhodně se ale vyplatí plánovat používání i dalších spotřebičů, se kterými můžete s nízkým tarifem významně ušetřit, může to být až 60 procent,“ uvedl Holub.

Podobná situace je i u největšího dodavatele ČEZ. „V případě používání nízkého tarifu na osm hodin denně nebo pro elektromobily je cena nižší o více než 40 procent. V případě například přímotopů je úspora více než 10 procent,“ řekl Právu tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „V případě, že máte domek se zahradou, můžete ušetřit i při provozu pomocníků na zahradě – sekaček na trávu, pil na dřevo a dalších, a to další stovky korun za rok,“ dodal mluvčí ČEZ.

Při používání pračky pouze v nízkém tarifu můžete podle Holuba ušetřit ročně zhruba 650 korun, u myčky nádobí je úspora přes 700 korun a u sušičky dokonce až 1300 korun. Řada spotřebičů, jako právě pračky, myčky či trouby nebo domácí pekárny, je navíc vybavena funkcí odloženého startu, takže je stačí jenom naprogramovat. A když i některé domácí aktivity, jako je vysávání či žehlení, přesunete do hodin s nízkým tarifem, vaše úspora může být ještě větší.

Roční úspora domácnosti v rodinném domě může podle výpočtů E. ON dosáhnout 7000 korun ročně. „Rodinný dům s celkovou spotřebou elektřiny za rok 5,575 MWh s distribuční sazbou D25d s produktem Aku a produktovou řadou Jistota elektřina s klasickými elektrospotřebiči a elektrickým ohřevem vody utratí za rok 17 277 korun, úspora díky nízkému tarifu byla v loňském roce kolem 7000 korun proti sazbě D02d,“ řekla Právu mluvčí E. ON Martina Slavíková.

Kdy spotřebiče zapnout

Konkrétní časy, kdy máte doma zapnutý nízký tarif, zjistíte na webových stránkách svého distributora.

Přepínání vysokého a nízkého tarifu se řídí centrálně pomocí technologie hromadného dálkového ovládání (HDO). Časy spínání se ale v průběhu roku mění, takže se vyplatí zjišťovat si tuto informaci včas.

Změnou dodavatele tarif neztratíte

Pokud máte dvoutarifní sazbu přidělenou, se změnou dodavatele elektřiny se nemusíte obávat, že byste o ni přišli. „Distribuční sazby přiděluje distributor, a ten vám i při změně dodavatele zůstává stejný. Všichni dodavatelé mají své nabídky uzpůsobeny tak, že odpovídají jednotlivým distribučním sazbám. Se změnou dodavatele elektřiny výhody nízkého tarifu zůstanou zachovány,“ dodal Holub.

V Praze podle Holuba využívá nízký tarif necelá pětina zákazníků. „Ve svém portfoliu máme necelých 20 procent zákazníků, kteří využívají nízký tarif. Odpovídá to přibližně skladbě bytového fondu v hlavním městě, kde je přibližně 80 procent bytů dálkově vytápěno a mají dálkově dodávanou teplou vodu,“ řekl.

U E. ONu je to téměř dvakrát více. „Nízký tarif využívá 461 tisíc domácností, což je bezmála 35 procent z celkového počtu odběrných míst na distribučním území E. ON,“ upřesnila Slavíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám