Hlavní obsah

Většině Čechů se loňský rok vydařil, ten nastávající bude podle nich ještě lepší

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tři čtvrtiny Čechů považují uplynulý rok za úspěšný. O něco lépe přitom hodnotí svůj soukromý život než ten pracovní. Ještě více je český národ optimistický ve výhledu do nového roku. Pozitivní nálada panuje zejména mezi lidmi do 30 let věku a lidmi s vysokoškolským vzděláním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu, který pro banku Cetelem mezi tisícovkou představitelů české populace realizovala agentura Stem/Mark.

V loňském roce změnila práci téměř pětina Čechů. Jednalo se nejčastěji o ženy, převážně mladé lidi do 30 let věku a také respondenty s vysokoškolským vzděláním. Kariérní vzestup v rámci současného zaměstnání zažilo zhruba osm procent lidí. Šest procent Čechů naopak o práci přišlo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak Češi považují rok 2015 z pohledu na osobní život

Každý desátý Čech uvedl, že během roku získal vyšší finanční částku, ať už díky výrazně lépe placenému zaměstnání, či například v rámci dědictví nebo díky výhře v soutěži. Zajímavý finanční obnos si na účet připsali zejména mladí lidé, kteří si budují kariéru.

Stejně tak každý desátý dotázaný pocítil vloni ztrátu vyšší finanční částky či majetku – například kvůli výrazně hůře placenému zaměstnání, exekuci, krádeži nebo živelní události.

Stěhovali se zejména mladí lidé z velkých měst

Změnu bydliště a s tím spojené stěhování zažil v loňském roce každý sedmý až osmý Čech, v drtivé většině to byli lidé do 30 let věku žijící zejména v Praze a dalších velkých městech.

Častěji se stěhovaly ženy (17 procent) než muži (devět procent) a z hlediska vzdělání šlo nejčastěji o vysokoškoláky.

Tři procenta Čechů si pořídila nový byt či dům a každý osmý své obydlí rekonstruoval. Téměř třetina lidí si vybavila domácnost novým nábytkem, velkými spotřebiči, počítači či televizory apod. Nový či ojetý automobil si pořídil každý osmý respondent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak Češi považují rok 2015 z pohledu na pracovní život a kariéru

Průzkum se zaměřil i na rodinné a vztahové záležitosti. Například ukázal, že osm procent lidí změnilo v loňském roce partnera. Přiznaly to častěji ženy (12 procent) než muži (čtyři procenta). Téměř pětina Čechů se v loňském roce setkala v rodině s těžkou nemocí, či dokonce úmrtím.

Dva z pěti lidí si finančně polepší

Průzkum také ukázal, že Češi jsou alespoň, co se týká letošního roku, poměrně optimističtí. Ve zlepšení vlastní finanční situace přitom věří více než ve zlepšení státních financí. To, že se jejich osobní či rodinný finanční stav zlepší, si myslí 38 procent z nich. Naopak zhoršení očekává zhruba každý osmý dotázaný.

Optimismus ohledně vlastních financí přitom klesá úměrně s rostoucím věkem a nižším dosaženým vzděláním. Ve zlepšení české ekonomiky věří tři z deseti Čechů, čtvrtina odhaduje, že se její stav zhorší. Při celkovém pohledu do budoucnosti jsou lidé nejčastěji mírnými optimisty (polovina populace).

V letošním roce Češi ve svých životech očekávají pozitivní změny častěji než v roce předchozím, což vypovídá o zlepšující se náladě ve společnosti.

Například pětina lidí se domnívá, že letos získají vyšší finanční obnos. Rovněž každý pátý se chystá koupit automobil. Dům či byt si chce pořídit sedm procent lidí, více než pětina pak plánuje větší rekonstrukci stávajícího bydlení.

Vybavit si domácnost novým nábytkem, spotřebiči či výpočetní technikou chtějí dva lidé z pěti. Přestěhovat se plánuje každý šestý Čech, častěji jsou to ženy (20 procent) než muži (12 procent).

Z průzkumu také vyplynulo, že každý osmý Čech si plánuje najít nového životního partnera.

Více pozitivní nálady panuje i na poli pracovního života. Například každý sedmý dotázaný očekává letos kariérní vzestup. Každý čtvrtý Čech v průzkumu uvedl, že změní zaměstnání, ze tří pětin jde opět o ženy.

Anketa

Pokud jde o osobní život, považujete rok 2015 za:
určitě úspěšný
32,8 %
spíše úspěšný
24,9 %
spíše neúspěšný
21,6 %
určitě neúspěšný
20,7 %
Celkem hlasovalo 2404 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám