Hlavní obsah

Finance mají výrazný vliv na spokojenost, sny si plní jen pětina Čechů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod nového roku je spojený s předsevzetími a plány do budoucna. Lidé toto období vnímají jako příležitost stanovit si nové cíle a zaměřit se na jejich dosažení. Z průzkumu agentury Ipsos pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) však vyplynulo, že jen necelá pětina populace si zcela splní svá přání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Většina lidí přiznává, že mají v životě sny, které by si rádi splnili. Každý druhý člověk  má pocit, že se mu daří splnit si svá přání maximálně z poloviny. Tento názor zastává více žen (57 procent) než mužů (46 procent).

Starším lidem se daří plnit sny nejméně

Více než každý pátý Čech pak přiznává, že se mu většinu toho, co si přál, splnit nepodařilo. Týká se to převážně lidí ve věku nad 50 let se základním vzděláním, kteří už někdy zažili obavy o svou finanční situaci a myslí si, že spoření vyžaduje velké úsilí.

Dobrý pocit z úspěšně prožívaného života má jen zhruba každý šestý člověk. Spokojenost s tím, jak se jim daří plnit si své sny a přání, projevili především muži s vysokoškolským vzděláním, kteří nikdy neměli obavy o svou finanční situaci a myslí si, že šetřit peníze nevyžaduje prakticky žádné úsilí.

Jen 10 lidí ze sta tvrdí, že nemají v životě žádné sny. Tento názor zastávají nejčastěji lidé ve věku od 50 do 69 let.

„Výsledky průzkumu ukazují, že finanční zázemí výrazně ovlivňuje spokojenost v životě. Dobrý pocit ze splněných snů mají podle našeho průzkumu lidé, kteří nemusí dnes a denně řešit finanční a existenční starosti a dokáží vytvářet úspory. Naopak pocitem nesplněných přání trpí lidé čelící finančním problémům,“ upozornila Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Nejspokojenější lidé žijí v Libereckém kraji

Nejvíce lidí, kteří pociťují uspokojení ze svého života a myslí si, že se jim daří plnit si svá přání, žije v Libereckém kraji. Naopak nejvíce „nespokojených“ lidí žije v Jihočeském a Ústeckém kraji.

„Ústecký kraj patří podle našich statistik k nejzadluženějším regionům v České republice. Vedle Moravskoslezského kraje zde žije nejvíce zadlužených lidí (11 procent), kteří se potýkají s finančními problémy. Jedná se v průměru o muže ve věku 46 let s průměrným dluhem 35 tisíc korun. Vysoká míra zadlužení tohoto regionu může být jedním z důvodů, proč mají místní lidé pocit nesplněných přání,“ doplnila Fixová.

Anketa

Daří se vám plnit si své sny?
Ano, téměř všechny
17,2 %
Část ano
34,2 %
Ne
48,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3799 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi splácejí spíše dluhy bankám než rodině

Češi přistupují ke splácení půjček od příbuzných velmi benevolentně. Jako mnohem závažnější považují dluhy u bank, především pak hypotéky. To Němci chtějí být...

Výběr článků

Načítám