Hlavní obsah

Papírování je na ústupu, elektronicky se lze podepsat už i v pojišťovně

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé pojišťovny v Česku již umožňují lidem podepisovat pojistné smlouvy elektronicky. Odborníci předpokládají boom digitálních podpisů také v jiných odvětvích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na konci letošního ledna spustila projekt vlastnoručního digitálního podpisu, tzn. podpisu smlouvy elektronickou tužkou, pojišťovna Kooperativa.

Jedná se o revoluční technologii, která umožní uzavřít smlouvu na pojištění v plně digitální podobě, což zrychlí zpracování smluv a následně i ušetří milióny listů papíru, které by jinak musely být vytištěny při podpisu klasické papírové smlouvy.

A jak se ukazuje, lidé mají o novou službu zájem. „Evidujeme již 2000 smluv podepsaných elektronicky,“ sdělil Právu mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Vlastnoruční digitální podpis s biometrickými vlastnostmi by měl podle něj v ideálním případě úplně nahradit standardní papírové smlouvy a procesy s ním spojené.

„První smlouvy jsme pomocí digitálního podpisu sjednali již loni v listopadu. Potřebné zařízení pro využití digitálního podpisu pak v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku obdrží naše obchodní místa. Myslím, že podobné technologie jsou budoucností pro celý finanční sektor,“ uvedl při představování novinky generální ředitel Kooperativy Martin Diviš.

Její výhoda spočívá v tom, že nevzniká „papírová“ smlouva. Dokument na papíře totiž musí pojišťovna zkontrolovat, uložit a poté jej převést do elektronické podoby. Přijetí papírové smlouvy do systému proto dnes trvá více než týden, zatímco smlouvy podepsané elektronicky jsou zpracovány nejpozději do dvou dnů. Zároveň se tím ročně ušetří milióny listů papíru.

Biometricky podepsaný dokument se stoprocentně shoduje s daty, která byla odeslána do pojišťovny. Tím odpadá i případná chybovost při zadávání dat z papírových smluv do informačního systému pojišťovny. Na zabezpečeném portále si pak klient může originál pojistné smlouvy otevřít a uložit včetně všech doprovodných dokumentů. Smlouvu si případně může i vytisknout a uschovat v papírové podobě.

Omezí se podvody 

„Kromě výše uvedených výhod díky elektronickému podpisu získáme jednoznačnou časovou identifikaci sjednání smlouvy. Nebude tedy možné antedatovat smlouvu, což byla velká nevýhoda sjednání smlouvy v papírové podobě. Bohužel i s těmito případy se v naší praxi setkáváme,“ poznamenal vedoucí projektu biometrického podpisu v Kooperativě Jindřich Skrip.

Už loni zavedla elektronické podpisy také Pojišťovna České spořitelny. Klientům nabízí biometrický podpis, který pomocí technologie SignPad zachytí vedle obrázku podpisu i jeho dynamické charakteristiky jako tlak, rychlost nebo zrychlení.

„Z počátku jsme podpisovou aplikaci testovali jen na několika obchodních partnerech, v současné době již umožníme biometricky podepisovat každému partnerovi, který o SignPad projeví zájem. Již jsme biometricky podepsali 2466 smluv,“ informovala Právo mluvčí Pojišťovny České spořitelny Jana Jirásková.

Také podle ní se díky digitálnímu uzavírání smluv ušetří spousta času i papíru. „Pojišťovna od poradců rychle získá data z nabídky, navíc bez chyb, které by na papírově vyplňovaných formulářích s jistotou vznikly. Klienti mají po podpisu nabídky veškeré informace v elektronickém úložišti, do kterého se dostanou přes svůj e-mail. Do pojištění je přijmeme rychleji,“ shrnula Jirásková.

Kooperativa, Pojišťovna České spořitelny a ČPP využívají řešení Signosoft, obdobně jako třeba mobilní operátor O2. Experti se shodují, že jde o další mezník v pojišťovací historii. Ještě před deseti lety se vyplňovaly nabídky pojistných smluv na papír a v pojišťovně se pak ručně v tištěné podobě také evidovaly.

Firmy od papírování ustupují

S příchodem biometrického podpisu poradce on-line modeluje pojistku, vyplňuje nabídku pojistné smlouvy, s klientem ji podepisuje a posílá data do pojišťovny. Ta nabídku dostane rovnou do systémů a může s ní pracovat. „Pouze potvrzení o přijetí do pojištění, pojistnou smlouvu, posíláme klientovi poštou,“ dodala Jirásková.

Biometrické podpisy, které přispívají k vyšší bezpečnosti dokumentů, zrychlují zpracování smluv, zvyšují komfort obsluhy zákazníků a firmám šetří náklady, čeká pravděpodobně velká budoucnost i v dalších odvětvích. Klasické papírování je na ústupu a podle expertů bude tento trend dál pokračovat.

Už na loňské odborné konferenci v Praze, která hostila zástupce velkých firem, softwarových odborníků, soudních znalců a dalších specialistů, se její účastníci shodli, že masivní nástup používání technologie biometrických podpisů, kterou už řadu let využívají zejména banky a telekomunikační operátoři, se dá v nadcházejících letech očekávat nejen v komerčním sektoru, ale i ve státní správě a samosprávě.

Podle průzkumu, jehož výsledky byly na konferenci prezentovány, plánuje do roku 2017 zavést biometrický podpis až 70 procent velkých společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory

Dvě pětiny Čechů nemají v současnosti žádné úspory. Čtvrtině z těch, kteří nějakou finanční rezervu mají, se úspory v loňském roce navíc ještě snížily....

Pojištěna není v Česku polovina domácností

Pojištění rodinného domu, bytu nebo domácnosti je v západní Evropě takřka samozřejmostí. V Česku je ale podle údajů pojišťoven bez pojištění stále téměř každá...

Výběr článků

Načítám