Hlavní obsah

Posíláte dětem peníze na stavební spoření? Jsou jejich a jen tak se k nim nedostanete

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Od počátku letošního roku mají rodiče ztížený přístup k úsporám na smlouvě stavebního spoření založené na svého potomka. Spořitelny jim peníze vyplatí až se souhlasem opatrovnického soudu. Úspory jsou totiž majetkem dítěte a rodiče s nimi nemohou nakládat, jak se jim zlíbí.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí rodiče chtějí prostřednictvím stavebního spoření usnadnit dětem vstup do samostatného života.

Článek

Podle údajů stavebních spořitelen, které poskytly redakci Práva, je každá pátá až šestá smlouva o stavebním spoření uzavřena na nezletilé dítě. I přes nepopulární úpravy, kterými si stavební spoření v posledních letech prošlo, zůstává zajímavým a bezpečným spořicím produktem, jehož prostřednictvím chce většina rodičů dětem usnadnit vstup do života – našetřit jim na pořízení vlastního bydlení či třeba na studia.

Naspořené peníze jsou dítěte

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pochopitelně výjimkou nejsou případy, kdy rodiče uzavřeli stavební spoření jak na sebe, tak na děti hlavně kvůli státní podpoře, o kterou si mohou vylepšit svůj rodinný rozpočet. Například u čtyřčlenné rodiny se dvěma dětmi přiteče každý rok do rodinné kasy až osm tisíc korun.

Mezi rodiči není ojedinělý názor, že když oni smlouvu na jméno svého nezletilého dítěte založili a také na ni peníze ukládali, mohou s úsporami nakládat podle svého. Ovšem to je omyl, takto naspořené peníze patří výhradně dítěti.

Ještě do konce loňského roku vyžadovaly spořitelny v případech ukončení a výběru úspor ze stavebního spoření nezletilého dítěte notářsky ověřený podpis obou rodičů. Nemohlo tak dojít k situaci, kdy by se (například v případě rozvedených manželů) chtěl jeden z nich obohatit na úkor dítěte.

K výběru úspor je nutný souhlas opatrovnického soudu

Od počátku letošního roku, kdy vstoupil v platnost Nový občanský zákoník, je situace jiná. Přístup rodičů k penězům, které svému dítěti na stavební spoření ukládali, už není vůbec snadný. Například v paragrafu 898 (odst. 1 a 2a) se říká: „K právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte nebo jednotlivé součásti tohoto jmění, potřebují rodiče souhlas soudu... Souhlasu soudu je třeba zejména k právnímu jednání, kterým dítě nabývá nemovitou věc nebo její část a kterým s ní nakládá.”

V praxi to tedy znamená, že budou-li chtít rodiče ukončit smlouvu svého nezletilého dítěte a naspořené peníze vybrat, budou muset požádat o svolení opatrovnický soud. A ten jim to povolí pouze tehdy, prokážou-li, že důvod, proč chtějí nakládat s majetkem dítěte, není v rozporu s jeho právy.

Pochopitelně pokud rodiče naspořené peníze na smlouvě dítěte použijí na pořízení či rekonstrukci vlastního bydlení či na financování jeho studia, mělo by být vše v pořádku.

Spořitelny souhlas soudu striktně vyžadují

Jak potvrdily Právu, spořitelny souhlas soudu striktně vyžadují.

„Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) vyžaduje od 1. ledna 2014 souhlas soudu ve všech případech, kdy je vypovídána smlouva o stavebním spoření nezletilého účastníka stavebního spoření. Z naší dosavadní praxe za leden až srpen tohoto roku plyne, že náš postup dle nové legislativy je správný, což dokládá několik stovek pozitivních rozsudků, kdy soud výpověď přezkoumal na základě toho, že výpověď smlouvy o stavebním spoření není běžnou záležitostí při správě jmění nezletilého dítěte,” uvedla pro Právo Tereza Endrštová z tiskového centra České spořitelny.

Striktně trvají na souhlasu soudu i ostatní spořitelny. „Co se týká ukončení smluv nezletilých klientů, požadujeme rozhodnutí soudu ve všech případech,” uvedla pro Právo Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Standardně požaduje souhlas soudu i Wüstenrot, ovšem uplatňuje i výjimky. „V individuálních případech ukončíme smlouvu a vyplatíme úspory bez tohoto souhlasu do částky 300 tisíc korun, například v případě převedení úspor na novou smlouvu stavebního spoření dítěte uzavřenou u Wüstenrot,” upřesnila Helena Dušková.

Přístup k nastřádaným penězům se tak díky novému opatření může prodloužit. Nicméně spořitelny zatím uvádějí, že klienti obdrží rozhodnutí soudu v průměru do šesti týdnů, tedy ještě během tříměsíční výpovědní lhůty. „Vyřízení záleží na rychlosti příslušného soudu, zpravidla by to nemělo trvat déle, než je běžná tříměsíční výpovědní doba,” uvedla Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Zájem o smlouvy na dítě mírně poklesl

Statistiky stavebních spořitelen uvádějí, že podíl smluv nezletilých účastníků stavebního spoření tvoří v jejich portfoliu od 15 procent (například SSČS, 16 procent Modrá pyramida) do 21 procent (Wüstenrot).

Z dlouhodobého hlediska je podíl „dětských” smluv víceméně stabilní, Wüstenrot uvádí, že za posledních pět let dokonce vzrostl o tři procenta. Nicméně samy spořitelny připouštějí, že zpřísnění podmínek pro vypovězení smlouvy má vliv na sjednávání smluv pro nezletilé dítě.

„Od počátku roku došlo v SSČS k poklesu nově uzavíraných smluv o stavebním spoření nezletilých účastníků,” potvrdila Právu Tereza Endrštová.

„V letošním roce podíl smluv uzavřených na nezletilé dítě mírně klesl o čtyři procentní body,” uvedla Helena Dušková z Wüstenrot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám