Hlavní obsah

Finanční poradna: Vyplatí se ještě stavební spoření?

Novinky, bab

Ačkoliv státní podpora poklesla ze 4500 korun na dva tisíce korun ročně, nezdá se, že by to popularitě stavebního spoření nějak zvlášť uškodilo. Jaké jsou největší výhody tohoto finančního produktu a proč do něj jít?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření funguje v České republice již od roku 1993 a během této doby se stalo značně rozšířeným a oblíbeným způsobem, jak spořit. Mezi jeho největší přednosti patří jak státní podpora, tak výhodnější úrok než u běžných spořicích produktů, ale i možnost vzít si úvěr na bydlení.

Pro koho je stavební spoření vhodné

Stavební spoření mohou rodiče sjednat už novorozenci, i on má totiž nárok na státní podporu a všechny další výhody. Stavební spořitelny vám navíc v případě dětských smluv často nabídnou i něco navíc – třeba odpuštění nebo snížení poplatku za uzavření smlouvy, případně vám povedou účet zdarma.

Navíc máte v ruce vhodný argument pro všechny babičky, dědy a tetičky: vašim potomkům spíše než tunou zbytečných hraček k narozeninám a Vánocům prokážou větší službu tím, že jim přispějí právě na stavební spoření. Vaše děti to v dospělosti stoprocentně ocení.

Uzavřít smlouvu o stavebním spoření se ale vyplatí i dospělým. Jen nezapomínejte, že peníze budete moci vybrat nejdříve po šesti letech, jinak přijdete o připsané částky státní podpory. Po uplynutí takzvané vázací doby můžete buďto smlouvu vypovědět, peníze vybrat a libovolně použít, nebo můžete pokračovat ve spoření.

Také pokud výhledově plánujete vlastní bydlení nebo rekonstrukci toho současného, může vám stavební spoření prokázat užitečnou službu. Odborníci se však shodují, že úvěr ze stavebního spoření se vyplatí spíše u nižších částek (zhruba do jednoho miliónu korun), zatímco při pořizování dražšího bytu či domu byste měli raději sáhnout po hypotéce.

Úvěr ze stavebního spoření

V případě, že spoříte už minimálně dva roky, máte našetřené určité procento cílové částky a splňujete i další podmínky nastavené svou stavební spořitelnou, můžete zažádat o úvěr ze stavebního spoření. Ten lze využít výhradně na pořízení nebo rekonstrukci vlastního bydlení.

Pokud však některou z nastavených podmínek nesplňujete, nevadí. Máte ještě možnost zažádat o překlenovací úvěr, který slouží k překlenutí té doby, než budete moci získat klasický úvěr ze stavebního spoření. V případě úvěru ze stavebního spoření si také můžete odečíst z daňového základu zaplacené úroky.

Výhody stavebního spoření

Mezi největší plusy patří stále ještě relativně štědrá státní podpora ve výši maximálně dva tisíce korun za rok. Na tu ovšem máte nárok pouze v případě, že ročně naspoříte 20 tisíc korun. Pokud uložíte méně, očekávejte podporu ve výši 10 procent z ročně naspořené částky.

Ukládat peníze můžete měsíčně nebo čtvrtletně, ale je možné vložit i celou částku jednorázově. Také úrok bývá celkem slušný vzhledem k nízké rizikovosti vkladu, ovšem musíte počítat s tím, že z něj zaplatíte srážkovou daň ve výši 15 procent. Vaše úspory jsou rovněž pojištěny až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,75 miliónu korun) a po šesti letech je můžete použít k čemukoliv.

Jděte na to chytře

Chcete pouze spořit a pořízení bytu nemáte v plánu? Určitě oceníte následující tipy:

  • Zvolte správnou cílovou částku. K dosažení maximální státní podpory vám postačí naspořit 20 tisíc korun ročně, vyšší suma už se zase tolik nevyplatí – také z toho důvodu, že hradíte poplatek za uzavření smlouvy, obvykle ve výši jednoho procenta z cílové částky. 
  • Smlouvu o stavebním spoření uzavřete až koncem roku a hned uložte částku za celý rok, ideálně oněch 20 tisíc korun – dostanete tak plnou státní podporu.
  • Stejnou sumu pak můžete očekávat i následujících šest let, a když ještě navíc posléze vypovíte smlouvu tak, aby končila v únoru, a v lednu ještě pošlete dalších 20 tisíc korun, můžete očekávat státní podporu v celkové výši 16 tisíc korun (8 x 2000 korun).

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Dobrý den, právě nám končí smlouva o stavebním spoření a uspořené peníze bychom rádi použili na koupi bytu. Soused mě ale upozornil, že mi stavební spořitelna pošle peníze až za tři měsíce. Je to pravda? A existuje nějaký způsob, jak je získat dřív?
Ano, váš soused má pravdu v tom, že výpovědní lhůty u stavebního spoření bývají obvykle tříměsíční. Po uplynutí této doby vám spořitelna vyplatí naspořenou částku včetně úroků a státní podpory bez jakýchkoliv sankcí. Vy však máte možnost také požádat o zkrácení této lhůty. Bohužel to nebývá zdarma - spořitelna může požadovat sankční poplatek (určité procento z cílové částky), případně vás „donutí“ uzavřít novou smlouvu a vložit na ni určitou část z původního spoření. Některé spořitelny však už od těchto praktik upouštějí a peníze posílají dřív. Zkuste se proto poptat u té své na konkrétní podmínky.

Reklama

Související články

Zájem Čechů o stavební spoření loni stoupl

Úvěry za 44,7 miliardy korun poskytly v loňském roce tuzemské stavební spořitelny. V meziročním srovnání se tak jedná o dvouprocentní nárůst. Větší zájem...

Výběr článků

Načítám