Hlavní obsah

Zloději z New Yorku vyluxovali Čechovi platební kartu

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslav R. z Prahy prodělal šok, když mu nedávno zavolala banka, že z jeho embosované karty se opakovaně platilo v New Yorku, a záhy položila všetečnou otázku, zda je vše v pořádku. Nebylo. Z jeho devizového účtu během krátké doby zmizelo celkem v přepočtu téměř dvacet tisíc korun. Banka kartu zablokovala a jen tak zabránila větším ztrátám. Jak se to mohlo stát?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ke kartě měla zřízen přístup, coby druhý uživatel, jeho dcera Lenka, která po USA cestovala loni v létě a všude s ní platila, vybírala z bankomatů.

„Je už je ale půl roku zpátky. Slyšel jsem o tom, že zloději dokážou skrytě, třeba v bankomatech, přečíst identifikační údaje platebních karet a pak si udělají kopie a platí s nimi, dokud na to majitel nepřijde. Překvapilo mne ale, že čekali tak dlouho, než začali účet luxovat,“ uvedl Jaroslav, jehož teď zajímá, zda mu odcizené peníze banka nahradí.

Je totiž nepravděpodobné, že by policie pachatele dopadla, prokázala mu krádež a ještě by z něho peníze dostala zpět.

„U případů zneužití karty postupuje banka individuálně. Pokud klient dodržoval bezpečnostní pravidla, banka nepožaduje spoluúčast a celá částka je kompenzována,“ řekl Ivo Měšťánek z Československé obchodní banky (ČSOB).

Nepolapitelní vysávači účtů

Odborníci na platební karty potvrzují, že obdobné případy u nás postihnou stovky lidí ročně, bez rozdílu, u které banky mají účet. Za zneužitím údajů karet, ať už se jedná o datum platnosti, identifikační číslo a PIN, obvykle stojí dobře organizované, znalostně a technicky vybavené gangy zlodějů s mezinárodní působností.

Ukazuje se, že mnohdy neudělají „velkou ránu“, ale snaží se, aby se na to přišlo co nejpozději, dlouho vyčkávají a peníze vysávají po menších částkách. Tito zločinci jsou v globálním měřítku zatím téměř nepolapitelní.

Data „načítají“ v bankomatech, které ve světě nebývají tak dobře chráněné jako v Česku, při platbách po internetu a v kamenných obchodech. „Identifikační údaje ke kartám se často zadávají při rezervacích v hotelech,“ připomněl Měšťánek. Udělat pak nelegální duplikát karty stojí jen pár dolarů.

Naše největší banka, Česká spořitelna, sice karty k devizovým účtům nevydává, ale v případě, že by došlo ke zneužití platební karty k účtu vedenému v korunách, byl by její postup víceméně stejný. Hodí se, může-li postižený bance předat účtenky a stvrzenky z inkriminovaného období. Na reklamační šetření sice nemá ČS přesně stanovenou lhůtu, ale ujišťuje, že reklamace řeší v „nejrychlejším možném termínu“ a ztrátu plně kompenzuje. [celá zpráva]

Banky už dnes samy vyhodnocují rizikové situace a kartu někdy zablokují dříve, než k jakémukoliv zneužití dojde. Přesto se doporučuje mít nastaveny informativní SMS o každé transakci a stavu účtu. Jestliže kartu ztratíte nebo je vám ukradena, ať už v cizině nebo v Česku, a někdo ji stihne zneužít dříve, než je zablokována, musíte počítat s jednorázovou spoluúčastí na celkové ztrátě ve výši 150 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám