Hlavní obsah

Schodek rozpočtu se prohloubil na 21,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet se v listopadu dostal do schodku 21,6 miliardy korun z říjnového přebytku 5,7 miliardy korun. Loni v listopadu rozpočet vykázal schodek 11,6 miliardy korun. Důvodem zhoršení je růst výdajů na projekty spolufinancované z fondů EU, uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-listopad

Článek

Příjmy státního rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o 107,9 miliardy na 1,25 bilionu korun. Výdaje se zvýšily o 117,9 miliardy na 1,27 bilionu korun. Například na navýšení důchodů šlo více než 18 miliard korun.

Po očištění o peníze z EU by rozpočet ke konci listopadu skončil ve schodku 17,7 miliardy korun, ve stejném období loni by rozpočet vykázal schodek 13 miliard korun.

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Na konci roku by měl být schodek nižší

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nadále platí, že výsledek hospodaření na konci roku bude výrazně lepší než plánovaný deficit. „Vzhledem k vlivům, jako je zejména přísun evropských peněz, standardně rekordnímu prosincovému výběru DPH nebo skutečnosti, že v letošním roce se daří čerpání investičních výdajů alokovat do celého roku a jejich nárůst v prosinci by tak neměl být natolik výrazný, předpokládáme, že výsledek bude blízko vyrovnané bilanci," doplnila.

Ekonom Komerční banky Jakub Matějů odhaduje, že se schodek ke konci roku udrží kolem 20 miliard. „Státu se daří oproti očekávání vybírat více na DPH i ostatních daních a sociálním pojištění. V tom se odráží dobrá ekonomická situace domácností. Vláda také odsunula zvýšení platů učitelů o 15 procent z letošního září na počátek příštího roku. Proto letos oproti plánům ministerstva rozpočet dopadne lépe,” komentoval Matějů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám