Hlavní obsah

V Česku ubylo lidí v příjmové chudobě a materiálním nedostatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v loňském roce ubylo lidí v příjmové chudobě a materiálním nedostatku. Pod hranicí příjmové chudoby bylo proti roku 2016 zhruba o 50 tisíc obyvatel méně. Celkem se pod ní pohybovalo kolem 970 tisíc Čechů, tedy 9,2 procenta populace. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu životních podmínek za loňský rok, uvedla mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Báčová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Česku v loňském roce ubylo lidí v příjmové chudobě a materiálním nedostatku.

Článek

Výrazně méně bylo lidí, kteří pociťovali materiální nedostatek a nemohli si dovolit nejméně čtyři z devíti položek, jako je telefon, pračka, televize či auto, týdenní dovolená, mimořádný výdaj 10 200 korun nebo pravidelná úhrada nájmu. Těchto lidí bylo o 110 tisíc méně, tedy kolem 390 tisíc.

„Míra materiální deprivace se tak v roce 2017 snížila oproti předchozímu roku o 1,1 procentního bodu na 3,7 procenta,” upřesnila Báčová.

Příjmová chudoba – 60 procent mediánu

Statistici u chudoby a sociálního vyloučení sledují tři kategorie – příjmovou chudobu, materiální deprivaci a také práci. V příjmové chudobě se člověk ocitne, pokud nemá ani 60 procent mediánového příjmu.

Částku za loňský rok ČSÚ zatím neuvedl. V roce 2016 pro jednotlivce činila 10 691 korun. Minulý rok ale výdělky rostly, vyšší proto proti předloňsku bude i hranice chudoby.

Příjmová chudoba ohrožuje 9,2 procenta populace

Podle ČSÚ se podíl osob, které ohrožuje příjmová chudoba, podle předběžných údajů loni dostal na 9,2 procenta. Proti roku 2016 tak poklesl z 9,7 procenta. V přepočtu předloni příjmová chudoba hrozila asi 1,02 miliónu obyvatel Česka, loni pak kolem 970 tisíc.

Celková míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením loni proti roku 2016 klesla z 13,3 na 12,3 procenta. V přepočtu se to tak týkalo minulý rok asi 1,3 miliónu lidí, předloni pak asi 1,4 miliónu. „Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele (příjmové chudoby a sociálního vyloučení),” uvedla Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám