Hlavní obsah

ČOI: Přístroj za 25 tisíc měl čistit pitnou vodu, místo toho ji zaneřádil

Česká obchodní inspekce zakázala prodej a nařídila okamžité stažení z trhu přístroje na úpravu vody Aqua Pro. Přístroj nabízený podomními prodejci naopak zhoršuje kvalitu vody a představuje pro spotřebitele zdravotní riziko, uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Česká obchodní inspekce

Přístroj na čištění vody Aqua Pro

Článek

Prodejci nejprve nabízejí pomocí letáků ve schránkách rozbor vody přímo v domácnosti.

„Lidé, kteří tuto nabídku využijí, si k sobě domů pozvou neznámou osobu, která je promyšleným způsobem, známým z předváděcích akcí, začne lákat k nákupu předraženého výrobku na údajně zázračné zlepšení kvality pitné vody. Ve skutečnosti si ale spotřebitel za desítky tisíc pořídí přístroj, který z pitné vody udělá vodu k pití nevhodnou, představující pro lidský organismus vážné zdravotní riziko,“ uvedl mluvčí.

Zařízení na úpravu vody Aqua Pro serial No. T 20264 stojí 25 tisíc korun, spotřebitelům jej prodejci obvykle nabízejí „se slevou“ za 19 990 korun.

Foto: Česká obchodní inspekce

Zakázaný přístroj na úpravu vody

Podle laboratorního rozboru byl ve vodě upravené zařízením zjištěn nárůst mikrobiologického znečištění o dva řády. Zároveň z vody prakticky odstraní důležité minerály vápník a hořčík (úbytek o 97,6–97,8 procenta). Hodnota kyselosti pH 6,1 naměřená v takto upravené vodě je mimo povolené rozmezí 6,5–9,5 pH.

„Česká obchodní inspekce zakázala další distribuci a prodej tohoto výrobku Aqua Pro na úpravu pitné vody, nařídila jeho okamžité stažení z trhu a zpětné převzetí od spotřebitelů,“ uvedl Jan Štěpánek, ředitel inspektorátu ČOI pro Středočeský kraj a Prahu.

„Voda upravená přístrojem Aqua Pro serial No. T 20264 nemá charakter vody pitné a nelze ji používat jako její náhradu,“ dodává inspekce. „Kvalita dodávané pitné vody z kohoutku je pravidelně kontrolována a pro zajištění její kvality není potřeba využívat žádný externí přístroj,“ zdůraznili inspektoři.

Související téma:

S prodejcem zahájila ČOI správní řízení, kde bude rozhodovat o pokutě.

Reklama

Výběr článků

Načítám