Hlavní obsah

V kostelecké uzenině byl kus jehly. Veterináři zjišťují, jak se tam dostal

Novinky, tov
Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) řeší letos už druhý podnět od zákazníka, který našel v masném výrobku úlomek injekční jehly. Výrobek s názvem Čertíci pochází z Kosteleckých uzenin. Část jehly se objevila už v lednu ve výrobku od Krahulíka, také z Agrofertu.

Foto: Státní veterinární správa

Zákazník našel v uzenině úlomek jehly

Článek

„Inkriminovaná šarže uzeniny je již po datu spotřeby, nelze však vyloučit, že někteří zákazníci mohou mít produkt v mrazáku,” uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Asi dvoucentimetrový úlomek se podle zákazníka nacházel v masném výrobku s názvem Čertíci, který vyrobila společnost Kostelecké uzeniny ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

V lednu se našel úlomek jehly v klobáse od firmy Krahulík stejné skupiny. [celá zpráva]

První případ se stal nejspíš chybou detekčního zařízení, řekl tehdy ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Nyní firma uvedla, že se může jednat o úmyslné poškozování značky.

Uzenina z mrazáku

Šarže Čertíků, ve které našel zákazník jehlu, byla podle šetření veterinářů expedována z Kostelce do centrálního skladu obchodního řetězce Globus v Jirnech v množství 60 kusů. Uzeniny byly zabaleny ve vaničkách o váze 400 g. Datum spotřeby bylo u této šarže 27. února 2016. Spotřebitel však uvádí, že měl výrobek uskladněný v mrazáku.

Výrobní šarže ze stejného dne (24. ledna 2016) byla expedována i pod dalšími šaržemi, u kterých se také předpokládá, že jsou již po datu spotřeby.

Agrofert: Možná snaha nás poškodit

Na základě podnětu provedla SVS ve výrobním závodě kontrolu, jak účinně předchází rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Při kontrole prověřili například funkčnost detektorů kovu a dosledovatelnost výrobků a surovin v celém výrobním procesu.

Detektor umí odhalit předměty z nerezové oceli od velikosti šesti milimetrů, u železa a neželezných kovů i menší. Maso pocházelo z bourárny v Kostelci a provozu ve Vodňanech.

„Prakticky vylučujeme, že k pochybení došlo na naší straně. Dle skutečností provázejících tuto kauzu bohužel nemůžeme vyloučit, že se jednalo o úmyslnou manipulaci s cílem poškodit naši značku,” řekl ČTK za Agrofert Jan Pavlů.

„Na rozdíl od na první pohled podobného případu nebylo dosavadním šetřením prokázáno pochybení výrobce. Případ se dále došetřuje,” dodal Pejchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám