Hlavní obsah

Rusko přeruší dodávky plynu na Ukrajinu, Kyjev mu prý neplatí

Rusko v úterý nebo ve středu přeruší dodávky zemního plynu na Ukrajinu, řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Kyjev si podle něj více suroviny nepředplatil.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky plynu na Ukrajinu byly obnoveny v první polovině října, když ruská státní plynárenská společnost Gazprom podepsala s ukrajinským partnerem Naftogaz definitivní dohodu o prodeji zemního plynu Ukrajině na zimní období.

"Dnes nebo zítra budou zastaveny dodávky plynu, protože chybí platba předem," uvedl Novak v rozhlasové stanici Vesti FM. Podotkl, že Ukrajina využívá jen malé množství ruského plynu.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté, protože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně plynu měly dopad i na dodávky do Evropy. Česko ale plyn nechyběl, protože využívá k zásobování i jiné plynovody a navíc má velké kapacity v zásobnících.

Odveta za přerušení dodávek na Krym

Rusko a Ukrajina se v červnu neshodly na ceně za ruský plyn a Ukrajina ho přestala od července odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje. Ministři energetiky obou zemí ale na konci září za pomoci Evropské unie sjednali předběžnou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v nadcházejícím zimním období. Dohoda je platná od 1. října do konce března příštího roku. Konečnou dohodu o dodávkách plynu během zimního období stvrdily Gazprom a Naftogaz 12. října.

Rusko podle Novaka nevylučuje, že Ukrajině přestane dodávat uhlí pro tepelné elektrárny, a to v odvetě za přerušení dodávek elektrické energie na dvoumiliónový Krym.

Více než polovina lidí je tam nadále bez proudu v důsledku přerušení dálkového vedení. To o víkendu v Chersonské oblasti severně od anektovaného poloostrova poškodili patrně protiruští radikálové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stav

Ruskem anektovaný Krym se v noci na neděli ocitl bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace vyhlásilo na poloostrově...

Ukrajina zablokovala nákladní dopravu na Krym

Ukrajina pokračuje v tlaku na Krym. Poté, co aktivisté přerušili elektrické vedení, vláda v pondělí dočasně zakázala veškerou nákladní dopravu mezi Ukrajinou...

Výběr článků

Načítám