Hlavní obsah

Dotace 1,3 miliardy na vysoké školy se asi nepodaří dočerpat, tvrdí NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dotace ve výši 1,3 miliardy korun na modernizaci vysokých škol se asi nepodaří dočerpat. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky v pondělí oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Část projektů z dotačního období 2007 až 2013 ještě ani koncem loňského roku nezačala, a přitom mají být projekty hotovy do konce letošního roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

NKÚ prověřoval využití peněz z evropských fondů a státního rozpočtu na nákup nových přístrojů pro vysoké školy nebo modernizaci a výstavbu nových budov univerzit v období let 2007 až 2015.

Celkem šlo o 12,6 miliardy rozdělených ministerstvem školství na 66 projektů. Čtvrtina projektů ale podle kontrolorů asi o část dotací přijde, protože se je nepodaří dokončit v termínu.

„U 17 projektů, které získaly dotaci v celkové výši 1,3 miliardy korun, univerzity dosud nezačaly s realizací. Podle NKÚ hrozí, že tyto projekty se nepodaří do konce roku 2015 dokončit, a tedy že se část dotací nepodaří dočerpat,” sdělila Málková.

Kromě toho také kontroloři objevili u některých projektů chyby v zadávacích řízeních, které však byly podle mluvčí NKÚ jen formální a výběrová řízení neovlivnily.

Ministerstvo sice důsledně prověřovalo přípravu a provádění projektů, ale ztížilo příjemcům dotací situaci častými změnami v dokumentaci k dotačnímu programu, oznámil NKÚ. Od začátku dotačního období do poloviny roku 2014 vydalo podle mluvčí kontrolorů sedm verzí příručky pro žadatele, 15 verzí pravidel pro výběr dodavatelů a 38 metodických pokynů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám