Hlavní obsah

Ruská banka Trust krachuje, na záchranu dostane 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská centrální banka uvalila nucenou správu na finanční ústav Trust. Na záchranu firmy před krachem vynaloží 30 miliard rublů (12 miliard korun), informovala v pondělí agentura AFP. Rusko se nyní snaží stabilizovat domácí finanční trhy, kterými otřásl prudký pokles kurzu rublu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskevská burza

Článek

Trust je podle objemu aktiv 29. největší bankou v Rusku. Centrální banka neupřesnila, zda potíže firmy souvisejí s propadem rublu.

Dolní komora ruského parlamentu minulý týden v pátek přijala návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru.

Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku kvůli ukrajinské krizi a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilión rublů (401 miliard korun). [celá zpráva]

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a nynější prudký propad rublu.

Rubl zahájil růstem

Rubl zahájil nový týden růstem k euru i vůči americkému dolaru. Ruskou měnu podpořily zejména vyšší ceny ropy a také vládní opatření ke zklidnění situace na finančních trzích. Vzhůru zamířily i ruské akcie.

Rubl k dolaru krátce po začátku pondělního obchodování zpevnil o 3,6 procenta na 56,33 rublu za dolar. Vůči euru posílil dokonce o 4,5 procenta na 69,06 rublu za euro. Index ruských akcií RTS pak vykazoval nárůst o 5,7 procenta na zhruba 812 bodů.

Začátkem minulého týdne rubl prudce oslaboval, v úterý se dostal až na 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. [celá zpráva]

Později sice ruská měna část hlubokých ztrát smazala, od začátku letošního roku ale stále vykazuje vůči dolaru propad o zhruba 45 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám