Hlavní obsah

Škoda JS se má podílet na dostavbě jaderné elektrárny na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská Škoda JS by se měla podílet na dostavbě Chmelnycké jaderné elektrárny na západě země. Podle agentury TASS to prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Česko-ruská firma tento týden oznámila, že chce s ukrajinskou elektrárenskou společností Energoatom rozšířit spolupráci a nahradit jí ruské služby.

Článek

"S ukrajinskou elektrárenskou společností rozvíjíme obrovské obchody, protože vzhledem k současné situaci má zájem rozšířit kontakty se Škodou JS, která nabízí některé služby, jež Energoatom dříve nakupoval v Rusku," řekl v úterý generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala. Dodal, že podnik má šanci, že dodávky na Ukrajinu rozšíří.

Očividný zájem o hlubší spolupráci má i ukrajinská vláda. Jaceňuk podle TASS nařídil Energoatomu, aby urychlil dostavbu reaktorů tři a čtyři Chmelnycké elektrárny ve spolupráci s evropskými společnostmi, a ne ruskými.

"Měla by být dokončena dostatečně rychle a v prvé řadě za pomoci evropských partnerů. Nejsme s Ruskem, jsme s Českou republikou, kontrakt uzavřeme se Škodou," dodal ukrajinský premiér.

Škoda JS vyrábí v Plzni, od roku 2004 je jejím akcionářem ruský průmyslový koncern OMZ.

Od předběžné dohody s Ruskem chtějí odstoupit

Ukrajina a Rusko přitom v roce 2010 podepsaly mezivládní dohodu o spolupráci na dostavbě 3. a 4. bloku Chmelnycké elektrárny. Podle smlouvy měla ruská strana zabezpečit financování projektu a uvedení do provozu.

Tříletý úvěr ve výši jedné miliardy dolarů přislíbila Sberbank v říjnu 2010 za podmínky, že Ukrajina bude projekt financovat nejméně z 15 procent. NAEK ale nabídku úvěru odmítl kvůli vysokým úrokům.

Už v srpnu prezident NAEK Energoatom Jurij Nedaškovskij řekl, Ukrajina míní od spolupráce s Ruskem ustoupit. Protože se počítá s reaktorem VVER-1000, byla podle něj nejpravděpodobnějším možným partnerem právě Česká republika.

Chmelnycká jaderná elektrárna se nachází asi 260 kilometrů západně od Kyjeva. První reaktor tohoto zařízení byl uveden do provozu na konci roku 1987.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám