Hlavní obsah

Plynové zásobníky v Česku naplnili kvůli krizi na Ukrajině s předstihem

Právo, Radek Plavecký

Podzemní zásobníky zemního plynu provozované skupinou RWE jsou plné a připravené na zimu. Naplněny byly o měsíc dříve než vloni. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je tak Česko připraveno na možná rizika v souvislosti se situací na Ukrajině.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ministr Jan Mládek při prohlídce podzemních zásobníků zemního plynu v Hájích u Příbrami.

Článek

„Samozřejmě jsme tlačili, aby byly zásobníky naplněné. Situace na Ukrajině je dramatická, nepodařilo se ukončit tamní občanskou válku a stále existuje alternativa, že se může opakovat situace z roku 2009,“ uvedl Mládek.

„Riziko, že bude zastaven transport plynu přes Ukrajinu, není pravděpodobné, ale nelze ho vyloučit,“ dodal ministr během návštěvy jednoho z unikátních zásobníků plynu v Hájích u Příbrami.

Domácnosti by v krizi měly přednost

V zásobnících RWE je nyní zhruba 2,7 miliardy metrů kubických plynu. „To odpovídá zhruba třetině roční spotřeby,“ uvedl jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.

V zimě jsou odtud technici schopni vyčerpat přes 42 miliónů metrů kubických denně, přitom spotřeba v lednu činí v průměru 45 miliónů kubíků denně.

Podle Mládka nelze vyloučit variantu úplného přerušení zásobování plynem z Ruska.

„Jestliže přestane Rusko exportovat plyn, pak je to vážná situace. Kdyby to trvalo měsíc, nic se neděje, pokud půl roku, pak by to bylo o regulačních režimech pro firmy a plyn by byl jen pro domácnosti,“ dodal Mládek.

Reklama

Související články

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku...

Výběr článků

Načítám