Hlavní obsah

Ukrajina zakazuje prodej ruských potravin

– Kyjev

Ukrajina dočasně zakázala na svém území prodej výrobků sedmi ruských potravinářských firem. Oznámení úřadu pro ochranu spotřebitelů je dalším signálem rostoucího obchodního napětí mezi oběma zeměmi poté, co Rusko zabralo ukrajinský poloostrov Krym.

Foto: Artur Bainozarov, Reuters

Ruské úřady letos v březnu zabavily továrnu ukrajinské cukrovinkářské firmy Roshen na západě Ruska a zastavily v ní výrobu.

Článek

Obchodní vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou napjaté už několik let. Moskva již dříve zakázala dovoz některých ukrajinských potravin, například sýra, a Ukrajina na oplátku omezila dodávky některého zboží z Ruska.

Zákaz prodeje vstupuje v účinnost dnešním dnem. Úřad pro ochranu spotřebitelů uvedl, že čtyři ruští producenti cukrovinek, včetně největšího ruského výrobce čokolády Red October, jeden výrobce sýra a dva producenti ryb nesmějí prodávat své zboží na Ukrajině, protože porušili pravidla pro označování zboží a zřejmě i další předpisy.

Zástupce úřadu agentuře Reuters řekl, že zatím nebylo rozhodnuto, jak dlouho bude zákaz platit. Zatím nebylo možné ani určit, jak velký objem zboží zákaz ovlivní.

Ruské úřady loni ze zdravotních důvodů zakázaly dovoz cukrovinek od ukrajinské firmy Roshen. V březnu pak zabavily závod firmy Roshen v Rusku a zastavily v něm výrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám