Hlavní obsah

Banky loni poskytly hypotéky za rekordní sumu 155 miliard

Praha

Jednotlivé banky v Česku poskytly loni lidem hypoteční úvěry za zhruba 155 miliard korun, což je v porovnání s rokem 2012 nárůst o 28 procent a zároveň rekordní suma. Dosud nejvíce peněz na hypotékách, necelých 143 miliard, banky poskytly v roce 2007. Vyplývá to z odhadů Hypoteční banky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vedle rekordních objemů byly rekordně nízké i úrokové sazby, které si v roce 2013 sáhly na své historické dno. V celkové produkci se oproti minulým letům podepsal trend refinancování, který podle našich odhadů tvořil třetinu celkové produkce. Přesto je však zřetelný nárůst nových obchodů ve výši 19 procent,“ informoval generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Úrokové sazby byly nejníže loni v červenci, kdy klesly podle ukazatele Hypoindex na průměrnou hodnotu 2,95 procenta. Následně pak sazby mírně rostly, v listopadu dosáhla jejich průměrná úroveň 3,09 procenta.

Lidé kupovali spíše starší byty i domky

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2 plus 1 nebo 1 plus 1 velikosti do 60 metrů čtverečních, a v obcích do 50 000 obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 120 metrů čtverečních.

Výjimkou byla Praha, kde díky široké nabídce developerů převládal zájem o koupi větších bytů o velikosti 3 plus 1. Klienti bank si v průměru berou úvěr 1,8 miliónu korun na 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na pět let.

Hypoteční banka podle Sadila potvrdila pozici hypoteční jedničky na českém trhu v nové produkci, když loni poskytla úvěry na bydlení za 43 miliard korun. Z pohledu bilance je Hypoteční banka s 200 miliardami korun pátou největší bankou v České republice.

Předloni banky poskytly občanům 73 595 hypotečních úvěrů za celkem 121,6 miliardy korun, což byl meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 2,1 procenta. Za tři čtvrtletí loni podle statistik ministerstva pro místní rozvoj poskytly banky občanům 67 800 hypotečních úvěrů za celkem 109,9 miliardy korun, což byl meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů o více než čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám