Hlavní obsah

Piškoty z Polska jsou nebezpečné pro alergiky, varuje inspekce

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila laboratorní analýzou, že Carré Piškoty Meruňka původem z Polska obsahují jako alergen mléčnou bílkovinu, výrobce však tuto skutečnost neuvedl na obalu. Společnost Penny Market tak musí tuto potravinu stáhnout z pultů obchodů, sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné piškoty

Článek

Piškoty s meruňkovým želé v čokoládě v balení 150 gramů mají vyznačenou dobu minimální trvanlivosti do 9. 12. 2013.

„Laboratorní analýza u předmětné šarže potraviny potvrdila přítomnost alergenu mléčná bílkovina v koncentraci 53 miligramů na kilogram. Vzhledem k tomu, že výrobce nevyznačil přítomnost alergenní látky na obalu, jedná se o potravinu škodlivou pro zdraví, která představuje riziko pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu,“ sdělil Kopřiva.

Do oběhu uvedl obchodní řetězec na svých pobočkách 36 960 kusů této potraviny, na základě uloženého opatření stáhl z prodeje už jen 211 kusů.

„SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií na mléčnou bílkovinu, aby tuto potravinu nekonzumovali,“ připomněl mluvčí s tím, že inspekce předala informace prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatním státům Evropské unie a s Penny Marketem zahájí správní řízení o uložení sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám