Hlavní obsah

Jedlé rostlinné tuky obsahují škodlivé látky, zjistil časopis

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Spotřebitelský časopis dTest si vzal na mušku jedlé rostlinné tuky. Podle jeho zjištění by se třetina z 24 testovaných vzorků v zemích s přísnějšími limity na škodlivé látky vůbec nesměla prodávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejhůře v testu dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera, a to pro vysoký obsah škodlivých, tzv. transmastných kyselin. Ten byl v obou případech více než desetinásobný proti limitům platným v Rakousku, Švýcarsku nebo Dánsku.

„Všechny produkty nabízené v prodejnách Albert jsou značeny v souladu s platnou českou legislativou, která v tuto chvíli neukládá uvádět podíl transmastných kyselin,“ uvedla pro Novinky Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která v Česku provozuje řetězec Albert.

Přesto řetězec zaslal výrobek do laboratoře k otestování na podíl transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin a škodlivých esterů. „Jakmile budeme mít výsledky testů k dispozici, rozhodneme o dalším postupu, případně požádáme dodavatele o změnu receptury,“ dodala Urbánková.

Riziko infarktu nebo cukrovky

Transmastné kyseliny zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen nebo vznik cukrovky druhého typu. „Naše zákony obsah těchto kyselin v potravinách neregulují a ani evropská legislativa se zavedením omezení nepočítá,“ uvedl Ondřej Jánoška z dTestu. Podle něj by se spotřebitelé měli potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbat.

Některé testované tuky obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, které na lidský organismus působí podobně nepříznivě jako cholesterol z živočišných tuků.

Skladba použitých olejů se uvádět nemusí

Nejvíce nasycených mastných kyselin obsahuje podle Jánošky palmový olej, který je výrobci oblíbený kvůli nízké ceně a dobrému zpracování.

„Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem,“ doplnil Jánoška.

Výrobci nemusejí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Současná legislativa předepisuje uvést na obalu pouze celkové množství tuku s rozlišením, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám