Hlavní obsah

Čína koupí na Ukrajině zemědělskou půdu rozlohou větší než Morava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína podle listu South China Morning Post postupně koupí na Ukrajině až tři milióny hektarů zemědělské půdy. Potřebuje ji k zajištění výživy svých obyvatel. Je to území větší než Morava a Slezsko. Ukrajina se tak stane největším zahraničním zemědělských centrem Číny.

Foto: Profimedia.cz

na Ukrajině se nachází velmi úrodná půda

Článek

Podle listu čínská společnost Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) podepsala dohodu s ukrajinskou zemědělskou firmou KSG Agro, podle které Ukrajina poskytne Číně 100 000 hektarů zemědělské půdy. To je ale jenom začátek. Rozloha poskytnuté půdy se má postupně zvyšovat až na tři milióny hektarů.

Podle čínských odborníků potřebuje země získat zemědělskou půdu v zahraničí, aby zajistila dostatek potravin pro své obyvatele, protože nabídka půdy v zemi je omezená a produktivita nízká. V Číně žije pětina všech obyvatel zeměkoule, ale na celosvětové rozloze zemědělské půdy má země podíl pouze devět procent. Velká část půdy je znečištěna těžkými kovy. Poptávka po potravinách přitom roste spolu se zvyšujícími se příjmy obyvatel.

V roce 2009 měla Čína podle listu v zahraničí dva milióny hektarů zemědělské půdy. Země s velkým počtem obyvatel má navíc o malé zásoby pitné vody, jejím nedostatkem trpí především obyvatelé měst.

Nákup zemědělské půdy v zahraničí vyvolává obavy. Kupříkladu letos v červnu australští politici vyzvali k větší kontrole nákupů zemědělské půdy cizinci. Čínští investoři loni koupili největší farmu na bavlnu v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám