Hlavní obsah

Lidé na Kypru si oddychli, vláda zdaní jen velké vklady

– Brusel

Po zdlouhavých vyjednáváních dohodly v noci na pondělí kyperské politické špičky v Bruselu záchranný plán pro Kypr. Plán byl přijat už podruhé. Na rozdíl od toho prvního s ním ale tentokrát můžou být obyčejní Kypřané spokojeni. Vláda jim totiž jejich úspory na účtech nezdaní, pokud nemají v bance uloženo víc než 100 000 eur (zhruba 2,6 miliónu korun).

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Zaměstnanci bank na Kypru o víkendu protestovali proti záměru plošného zdanění bankovních vkladů

Článek

"Dosáhli jsme politické dohody a ukončili jsme nejistotu, která v posledních dnech zasáhla Kypr a eurozónu," řekl šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Dohody bylo dosaženo několik hodin před vypršením lhůty, po níž hrozilo zastavení finanční pomoci Evropské centrální banky a zřejmě i bankrot země.

Kypr dostane od eurozóny, ale i Mezinárodního měnového fondu pomoc deset miliard eur. Sám se ale musí na sanaci problémových bank podílet. Podmínkou bylo, že by měl zajistit 5,8 miliardy eur. V původním plánu bylo, že zdaní všechny vklady v bankách. Tuto dohodu ale po masových protestech před týdnem kyperský parlament smetl ze stolu.

Co obnáší nový plán pro Kypr
Kypr dostane pomoc deseti miliard eur (260 miliard korun).
Pojištěné vklady do 100 000 eur postiženy nebudou (asi 2,6 miliónu korun).
Vklady nad 100 000 eur budou zmraženy, dokud se nevypočítá, jaká část z nich připadne na pokrytí ztrát.
Dohoda předpokládá uzavření banky Laiki, kterou z 84 procent vlastní stát. Pojištěné vklady z ní se přesunou do Bank of Cyprus. Bank of Cyprus se výrazně zmenší a převezme také dluhy Laiki vůči Evropské centrální bance rovnající se asi devíti miliardám eur.
Eurozóna chce, aby byl kyperský bankovní sektor výrazně omezen a do roku 2018 se svou velikostí dostal na průměr EU.
O dohodě už parlament hlasovat nebude.

Bohatí Rusové utrpí ztráty

Jasné tedy je, že kyperskému finančnímu sektoru pomůžou z velké části velcí střadatelé a investoři.

Dá se předpokládat, že těžké ztráty utrpí mnoho Rusů, kteří zde uložili své peníze, ačkoliv Euroskupina uvedla, že "se těší na dohodu mezi Kyprem a Ruskem o finančním příspěvku". Kypr se však už v průběhu minulého týdne snažil s Moskvou dohodnout na pomoci bankám, ale k dohodě nedošlo.

Lidé čekají, až banky otevřou

Banky na Kypru jsou už týden zavřené a lidé mají výrazně omezený limit pro výběry z účtů. O otevření bankovních domů se zřejmě rozhodne v průběhu pondělního dne.

Jasné ale je, že banka Laiki už neotevře. Nadále by také mělo platit omezení na pohyb kapitálu, aby bylo zabráněno tzv. runu na banky, při nichž lidé hromadně vybírají své peníze z účtů, a přivedou tak banku na pokraj kolapsu.

Anketa

Souhlasili byste se zdaněním bankovních vkladů v ČR, pokud by zemi hrozil bankrot?
Ano, pokud by to pomohlo
3,7 %
Ano, ale jen od určité výše
23,4 %
Ne
72,9 %
Celkem hlasovalo 20479 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám