Hlavní obsah

ČEZ se chystá nakupovat akcie v Turecku, o albánském dluhu pochybuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se česká společnost ČEZ v Albánii potýká s nemalými problémy ohledně prodeje její divize a miliardového dluhu, v Turecku s tamní společností Akkök Group podepsala smlouvu o odkoupení celkem 45 procent akcií distribuční firmy Akcez od elektrárenské společnosti Akenerji. Hodnota odkoupeného podílu činí téměř 224,9 miliónu tureckých lir (zhruba 2,4 miliardy korun).

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Smlouvu ještě musí schválit turecký energetický regulační úřad. ČEZ i Akkök Group podle ní v Akcezu získají každá 22,5 procenta. Akcez od státu koupil v roce 2009 distribuční společnost Sedas, která dodává elektřinu asi 1,3 miliónu zákazníků v průmyslové oblasti na severozápadě Turecka.

Společnost Akenerji, která podíl v Akcezu prodává, je od počátku společným podnikem ČEZ a Akkök Group. Česká a turecká firma v ní drží od roku 2009 společně asi tříčtvrtinový podíl, ostatní akcie Akenerji se volně obchodují.

Problém se politizuje

Pokud jde o Albánii, ČEZ vyjádřil pochybnosti o svém údajném dluhu ve výši jedné miliardy dolarů (zhruba 19 miliard korun). [celá zpráva]

„Z jakých položek se skládá uváděná částka jedna miliarda dolarů, nám albánskou stranou nebylo vysvětleno, zřejmě obsahuje i domnělé nároky, které by chtěla vymáhat,“ sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Podle ní se problém v Albánii výrazně politizuje. „ČEZ má zájem na tom vést s albánskou stranou i nadále konstruktivní jednání, proto se již nebude k podobným nepodloženým informacím vyjadřovat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám