Hlavní obsah

Švýcarsko nevydá údaje o bankovních účtech do USA jen tak

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský soud rozhodl nepředávat informace týkající se účtu amerického klienta švýcarské banky Credit Suisse americkým daňovým úřadům. Informoval o tom server BBC.

Článek

Federální správní soud uvedl, že na základě pouhého podezření z daňových úniků nelze vydat příslušné údaje. Jedině jednoznačné důkazy o úmyslném protiprávním jednání by k tomu dávaly podnět.

Americké daňové úřady se již poměrně dlouhou dobu zajímají o „své“ občany, které podezírají, že používají švýcarské bankovní účty k daňovým únikům. Tato skutečnost způsobuje i politické napětí mezi Švýcarskem a USA.

Obě země tak již zahájily rokování ve věci výměny informací ohledně podezření z daňových úniků. Švýcarská vláda doufá, že nové právní předpisy pomohou ukončit tento letitý spor.

Americké daňové úřady do této doby prošetřují 11 švýcarských bank včetně Credit Suisse či Julius Bär. Už v roce 2009 další ze švýcarských bank UBS zveřejnila pod tlakem USA jména 4500 klientů a přistoupila i na zaplacení pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám