Hlavní obsah

Kurz koruny bude jako na houpačce, analytici jí do nového roku věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kurz koruny čekají turbulence i po Novém roce, domnívají se analytici. České měně přesto věří a odhadují, že po počátečním oslabování v závěru nadcházejícího roku posílí. Dokonce by se podle nich mohla obchodovat za méně než 25 korun za euro. S tak výrazným posílením jako v průběhu letoška se tedy nepočítá.

Foto: Profimedia.cz

Kurz české měny bude podle analytiků rozkolísanější, než byl loni.

Článek

Kurz bude podle expertů kolísat ještě více než v loňském roce, kdy se koruna obchodovala dokonce pod 24 Kč za euro, než na podzim oslabila a kurz se vyšplhal na současných zhruba 25,80 Kč za euro.

První měsíce roku 2012 podle analytiků poznamená dluhová krize v eurozóně a koruna bude dál slábnout. "Vývoj dluhové krize v eurozóně bude zřejmě hlavním faktorem pohybujícím českou korunou v příštím roce. Vzhledem k tomu, že řešení i těch nejvíce urgentních evropských problémů zřejmě potrvá v lepším případě několik měsíců, nepočítáme na první čtvrtletí roku 2012 téměř s žádným posílením české koruny," uvedl i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Analytik společnosti Citfin Jiří Šimek míní, že by koruna mohla ještě oslabit. "Pokračující nervozita na světových trzích a dopady evropské dluhové krize do české reálné ekonomiky mohou ještě přinést další oslabení koruny. To by ale nemělo být tak výrazné jako v roce 2009, kdy oslabila téměř ke třiceti korunám za euro," prohlásil.

Dodal, že během roku by se kurz měl stabilizovat a koncem roku se vrátit pod 25 korun za euro.

Rozkolísaný kurz

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka by se koruna koncem příštího roku měla dostat na 25,10 Kč/EUR. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer je optimističtější a očekává za rok kurz 24,40 Kč/EUR.

"Dá se také očekávat, že během příštího roku bude koruna rozkolísanější, než tomu bylo zejména v první polovině letošního roku," doplňuje rozdílné odhady předpoklad Michala Brožka z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám