Hlavní obsah

ČSA se zbaví stovky pilotů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České aerolinie propustí až stovku pilotů, kteří létají na pravidelných linkách. Informovala o tom v pondělí mluvčí ČSA Hana Hejsková. Ve firmě nyní působí zhruba tři stovky letců. Stovka nových pozic pro piloty vznikne v nejbližší době v charterové dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, do níž ČSA přesunuly 11 svých letadel.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

ČSA představila Boieng 737 v barvách své dceřinné společnosti Holidays

Článek

„Odchody nadbytečných pilotů budou probíhat postupně. Část z nich obdrží výpověď již v tomto týdnu, další budou v této věci oslovováni v následujících týdnech. V souvislosti s navýšením kapacity a novými zakázkami se otevírají nové pracovní pozice v Holidays Czech Airlines, na které již probíhá výběrové řízení a další bude vyhlášeno,“ uvedla v tiskovém prohlášení Hejsková.

Proti převádění strojů do jiné firmy protestovaly v minulém týdnu odbory, podle nich restrukturalizační plány povedou k faktické likvidaci firmy. Někteří piloti ve čtvrtek nenastoupili do práce a vysvětlovali to oficiálně „indispozicí“. [celá zpráva]

Podle vedení ČSA nepostupovalo České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) legálně a hodlá po protestujících pilotech vymáhat škody. V pátek už piloti do práce nastoupili, ale vyhlásili stávkovou pohotovost. [celá zpráva]

Během protestů se nepodařilo ČSA vypravit některé lety, s dopravou zákazníků pomáhala například Holidays Czech Airlines a cizí aerolinky.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že restrukturalizační plán je zcela v souladu s plánem vlády, podle něj jde pilotům především o mzdy, které jsou u Holidays Czech Airlines nižší. Poznamenal také, že pokud chtějí piloti nechat firmu padnout, pak to pro vládu znamená vyřešení problémů s ČSA, a tedy i úlevu.

Reklama

Výběr článků

Načítám