Hlavní obsah

Saab je zachráněn, koupí ho nizozemský Spyker

Novinky, rei
Aktualizováno

Americký automobilový koncern General Motors uzavřel dohodu o prodeji své švédské divize Saab. Kupcem je nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker. Automobilka GM to oznámila v úterý.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Demonstrující příznivci značky Saab vyzývají k záchraně legendární švédské automobilky.

Článek

Agenturní zdroje tvrdí, že Spyker za Saab zaplatí dohromady 400 mililiónů dolarů, oznámila ČTK. Sama GM podrobnosti o podmínkách transakce neposkytla. Ztrátová švédská značka je tak podle všeho zachráněna před zánikem.

GM se snažila prodat Saab od loňského ledna. Jednou nabídku Spykeru na převzetí Saabu už odmítla, a to v prosinci. Počátkem měsíce oznámila, že Saab skončí.

Saab vyrábí vozidla od roku 1949. V roce 1989 se firma dostala pod křídla GM a téméř nepřetržitě je od té doby ve ztrátě. V roce 2008 prodělala automobilka tři miliardy švédských korun (přes sedm miliard Kč).

Také Spyker měl finanční potíže. Předloni prodal 43 vozů a zaznamenal ztrátu 35 miliónů dolarů (630 miliónů korun). Amsterdamská burza pak na čas zastavila obchodování s jeho akciemi, doplnila BBC.

Automobilka Saab má zhruba 3400 zaměstnanců a početnou fanouškovskou základnu po celém světě včetně České republiky. Příznivci značky před nedávnem proti likvidaci švédské značky protestovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Saab zřejmě skončí, automobilku nikdo nechce

Snaha americké automobilky General Motors o prodej ztrátové švédské divize Saab nizozemskému výrobci luxusních vozů Spyker zkrachovala. GM proto aktivity Saabu...

Spyker Cars dává novou nabídku na koupi Saabu

Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars předložil v neděli americké automobilce General Motors (GM) novou nabídku na koupi švédského Saabu. Nový návrh má...

Výběr článků

Načítám