Hlavní obsah

Spyker Cars dává novou nabídku na koupi Saabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars předložil v neděli americké automobilce General Motors (GM) novou nabídku na koupi švédského Saabu. Nový návrh má podle firmy Spyker řešit většinu sporných otázek, kvůli nimž předešlá jednání selhala. GM v pátek po krachu rozhovorů se Spyker Cars oznámila, že aktivity Saabu postupně ukončí, což by znamenalo konec automobilky.

Foto: John Gress, Reuters

Saab

Článek

Spyker předložil nový návrh s 11 body, které mají řešit námitky GM. "Podnikli jsme všechno pro to, abychom vyřešili otázky, které bránily tuto záležitost uzavřít, a požádali jsme GM a všechny další zúčastněné strany, aby tuto nabídku seriózně zvážily," uvedl šéf Spyker Cars Victor Muller.

Nová nabídka už nepožaduje, aby Evropská investiční banka ještě letos poskytla půjčku. Podle Mullera nový návrh umožní uzavřít dohodu do konce roku, jak požaduje GM. Nabídka Spykeru je ale omezená do 21. prosince.

GM v pátek uvedla, že při jednání se Spyker Cars o prodeji Saabu se objevily problémy, které nebylo možné vyřešit. [celá zpráva] GM se již dříve snažila Saab prodat švédskému výrobci luxusních vozů Koenigsegg, který od transakce odstoupil minulý měsíc. [celá zpráva] Některá aktiva Saabu se GM nicméně podařilo prodat čínské společnosti BAIC.

O Saab mají zájem jen malí výrobci, protože automobilka je dlouhodobě ztrátová a cenná je především samotná značka s tradicí kvalitních vozů. Saab začal vyráběr automobily v roce 1949. Postupem času se automobilka osamostatnila.

General Motors koupil v Saabu v roce 1990 poloviční podíl a o deset let později jej zcela ovládl. Saab však mateřskému podniku od roku 1996 nepřináší žádný zisk.

Globální prodej vozů Saab zatím v letošním roce klesl o 65 procent na méně než 50 000 vozů. V Evropě se prodej v období od ledna do listopadu snížil o 59 procent na 25 000 vozů a v České republice klesl o třetinu na 48 aut. Letos ale automobilka po dvanácti letech přišla s inovovaným modelem 9-5. [celá zpráva]

Švédská vláda odmítá Saabu pomoci s tím, že jeho složitou situaci nezpůsobila jen nynější finanční krize, ale dlouhodobě špatná řídicí strategie, která se včas nepřizpůsobuje požadavkům trhu. Na začátku roku musela automobilka požádat o ochranu před věřiteli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám