Hlavní obsah

SOS: Obchodníci o Velikonocích ohrožují zdraví zákazníků

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Čokoládový zajíc vyrobený z tuku, prošlé perníky či nevhodně uskladněná vejce často čekají před Velikonoci na zákazníky na pultech a regálech. Obchodníci při snaze vydělat co nejvíce podstrkují zákazníkům i nejrůznější náhražky a v mnohých případech ohrožují i lidské zdraví. Například když prodávají máslo či tuky na pečení bez chlazení. Před podobnými případy varuje Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS).

Článek

„Obrátilo se na nás mnoho spotřebitelů, kteří mají podezření, že velikonoční vajíčka, zajíci a další figurky prezentující se v obchodech jako čokoládové, nejsou skutečně vyrobené z čokolády,“ komentovala situaci na trhu Ivana Picková, mluvčí SOS.

U vyjmenovaných výrobků bývá často drahé kakao či kakaové máslo nahrazováno rostlinnými tuky. Náhražky se využívají kvůli rostoucí ceně kakaa.

Nicméně obchodníci nabízejí tyto figurky mezi čokoládovými výrobky a na dotaz spotřebitelů tvrdí, že jde o čokoládu. Což je klamání spotřebitele, které je postižitelné zákonem.

Místo kakaa se využívá například karabový prášek:
Jde o semletí oplodí svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi. Kakaové máslo se pak nahrazuje rostlinnými tuky, ale těmi nejméně vhodnými pro zdraví člověka.

Velikonoce bývají hned po Vánoci největšími žněmi pro obchodníky. Ti se snaží prodat zboží za každou cenu. Pečící tuky či vařená vejce prodávají bez uskladnění v chladících boxech. "Je pak ohroženo zdraví nakupujících,“ řekla Novinkám Picková.

Podle ní by se lidé v podobných případech měli obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Ta totiž může provést šetření a v krajních případech udělit pokutu.

Picková si prý všimla v centru Prahy, že v některých obchodech nabízejí například perník, který zde už měli před Vánoci. "Chtějí doprodat zásoby,“ uzavřela.

"Kontrolujeme průběžně, nic cíleného během Velikonoc nechystáme,“ řekla Novinkám mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Na co dávat pozor:
Pokud je na etiketě vysoké procento rostlinného tuku, jde o náhražku
Podezřelá je i nízká cena potravin
Vařená vejce mají trvanlivost pět až deset dní při uložení v chladu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám