Článek
„Obrátilo se na nás mnoho spotřebitelů, kteří mají podezření, že velikonoční vajíčka, zajíci a další figurky prezentující se v obchodech jako čokoládové, nejsou skutečně vyrobené z čokolády,“ komentovala situaci na trhu Ivana Picková, mluvčí SOS.
U vyjmenovaných výrobků bývá často drahé kakao či kakaové máslo nahrazováno rostlinnými tuky. Náhražky se využívají kvůli rostoucí ceně kakaa.
Nicméně obchodníci nabízejí tyto figurky mezi čokoládovými výrobky a na dotaz spotřebitelů tvrdí, že jde o čokoládu. Což je klamání spotřebitele, které je postižitelné zákonem.
| Místo kakaa se využívá například karabový prášek: |
|---|
| Jde o semletí oplodí svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi. Kakaové máslo se pak nahrazuje rostlinnými tuky, ale těmi nejméně vhodnými pro zdraví člověka. |
Velikonoce bývají hned po Vánoci největšími žněmi pro obchodníky. Ti se snaží prodat zboží za každou cenu. Pečící tuky či vařená vejce prodávají bez uskladnění v chladících boxech. "Je pak ohroženo zdraví nakupujících,“ řekla Novinkám Picková.
Podle ní by se lidé v podobných případech měli obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Ta totiž může provést šetření a v krajních případech udělit pokutu.
Picková si prý všimla v centru Prahy, že v některých obchodech nabízejí například perník, který zde už měli před Vánoci. "Chtějí doprodat zásoby,“ uzavřela.
"Kontrolujeme průběžně, nic cíleného během Velikonoc nechystáme,“ řekla Novinkám mluvčí SZPI Martina Šmídtová.
| Na co dávat pozor: |
|---|
| Pokud je na etiketě vysoké procento rostlinného tuku, jde o náhražku |
| Podezřelá je i nízká cena potravin |
| Vařená vejce mají trvanlivost pět až deset dní při uložení v chladu |