Hlavní obsah

Zeman pověřil BIS pátráním po novičoku v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uložil Bezpečnostní informační službě (BIS), aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok. Na stránkách Hradu to v pondělí uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Novičokem byl v Británii otráven ruský dvojitý agent Sergej Skripal, Rusko v reakci na podezření, že s tím má co dočinění, v minulosti uvedlo, že látka mohla být i z Česka. To česká diplomacie odmítla.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Pověření je výsledkem Zemanovy pondělní schůzky s ředitelem BIS Michalem Koudelkou na zámku v Lánech.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn ‚novičok‘', ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,” uvedl na webu Pražského hradu Ovčáček.

Ten už dříve během dne naznačil, že kvůli kauze otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, která je přičítána Rusku, „probíhá koordinace na nejvyšší státní úrovni”.

Zhruba ve stejnou dobu premiér v demisi Babiš oznamoval, že se Česko podobně jako řada dalších zemí rozhodlo vyhostit tři ruské diplomaty. [celá zpráva]

Vyhoštění bude mít omezený efekt

Šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák na Twitteru doplnil, že „je zapotřebí pokračovat v důkladném vyšetřování případu Skripal a vyčkat na jeho výsledky”. To, proč Zeman žádá po BIS pátrání po novičoku v Česku, vysvětlil tím, že je potřeba mít nezvratitelné argumenty proti tvrzení Ruska o údajném původu látky.

„Vyhošťování diplomatů obecně je extrémním diplomatickým aktem. Vyhoštění pracovníků ruské ambasády je jen však (a pouze) symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. A takový krok má ale svoji váhu a význam,” uvedl Jindrák.

„Efekt tohoto kroku bude velmi specifický a omezený: bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako další 'důkaz' příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž ČR je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení,” uvedl šéf zahraničního odboru.

Zeman se v pondělí sešel také s ministryní obrany za ANO Karlou Šlechtovou. Ta na Twitteru uvedla, že prezidenta seznámila se zjistěními resortu v dané věci. „Jedna se o rezimové informace, ktere nelze blíže komentovat,” napsala.

Babiš: Rusové překročili veškeré hranice

Rusko po obvinění západních zemí z otravy Skripala a jeho dcery vydalo prohlášení, že zmíněná nervová látka označovaná jako „novičok” mohla pocházel podle ruských zjištění z Velké Británie, Slovenska, České republiky nebo Švédska. [celá zpráva] Babiš to uvedl jako jeden z hlavních důvodů pro odvetnou diplomatickou akci.

„Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že látka novičok pochází od nás,“ uvedl Babiš. „Je to naprostá lež,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám