Hlavní obsah

Kvůli červeným trenkám změnili na Hradě bezpečnostní opatření

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli sobotnímu incidentu, kdy nad sídlem prezidenta republiky zavlály místo standarty červené trenýrky, zvýšil Hrad bezpečnostní opatření. Novinky o tom v pondělí informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, konkrétní změny komentovat nechtěl.

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky vlající nad Hradem

Článek

„Na vandalský čin jsme již reagovali, ale konkrétní opatření specifikovat z logických důvodů nebudu,“ sdělil Ovčáček.

Na dotaz, zda se opatření týkalo i personálních změn, Ovčáček odpověděl, že první na řadě jsou bezpečnostní opatření. Vyhazov tak zatím zřejmě nikdo nedostal.

Obří červené trenky místo vlajky prezidenta vyvěsili v sobotu na Hradě recesisté ze skupiny Ztohoven. Svůj čin vysvětlili slovy: „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.“

Zeman mluvil o důstojnosti Hradu

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček již akci okomentoval s tím, že má jen slova opovržení a zhnusení. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman křtil v pondělí knihu Pražský hrad – sídlo prezidenta České republiky od Herberta Slavíka. Zeman v projevu mluvil o Hradě jako důstojném místě, které má svého genia loci. Očekávalo se, že okomentuje i celý incident, o červených trenkách se ale nezmínil ani slovem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám