Hlavní obsah

Konvičkův Blok proti islámu se rozešel s Úsvitem. Chtěli zneužít naši popularitu, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Uskupení Blok proti islámu (BPI) v pondělí oznámilo, že vypovědělo smlouvu s hnutím Úsvit - Národní koalice o spolupráci v krajských a senátních volbách. Úsvit podle BPI jednal neférově, neplnil své závazky a údajně zneužil popularitu protiislámského bloku k vlastnímu volebnímu úspěchu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

Předseda BPI Martin Konvička označil uzavření dohody v srpnu 2015 za mylný politický krok, za který se členům svého hnutí omluvil.

„Závazky, ke kterým se Úsvit zavázal, od počátku neplnil a toto zjevně byl i jeho záměr. Peníze určené na volební kampaň byly pouze planým slibem a tyto prostředky zřejmě neexistují,“ uvedl Konvička s tím, že se ukázalo, že „zabránění islamizace ČR nebylo prioritou, ba ani skutečným úmyslem této strany“.

„Od samého počátku (Úsvit) uvedl Blok v omyl a zneužil jej pro to, aby získal masivní podporu voličské základny Bloku proti islámu za účelem opětovného dosažení volitelných míst v Parlamentu ČR pro své vlastní členy.

Poslední průzkum společnosti CVVM zveřejněný minulý čtvrtek ukazuje, že Úsvit má podporu 1,5 procenta voličů. Hranici pěti procent potřebnou pro vstup do Sněmovny by tak nepřekročil. [celá zpráva]

Černoch: Jsem šokován

Šéfovi poslanců Marku Černochovi připadá krok BPI nereálný. „Je to pro mě překvapení, jsem šokován. Počítal jsem s tím, že půjdeme do krajských a senátních voleb spolu a naplno,“ řekl Černoch.

Vedení Bloku proti islámu současně oznámilo, že na 28. května svolává do Prahy celostátní sněm hnutí. Na něm Konvička odstoupí z funkce předsedy a bude usilovat o znovuzvolení a nový mandát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Prohlášení o vypovězení smlouvy s Úsvitem Konvička podepsal a oznámil společně se svým dosavadním místopředsedou Petrem Hamplem, který minulý týden oznámil svůj záměr rezignovat na funkci v nejužším vedení Bloku proti islámu. Chce se soustředit na kandidaturu do Senátu.

Pokuta šedesát miliónů?

BPI se dohodl na spolupráci s Úsvitem loni v září. Smlouva přepokládala, že Konvička bude v letošních volbách do krajů a třetiny Senátu takzvaným superlídrem formace.

Deník Právo pak v březnu napsal, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 miliónů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně. [celá zpráva]

Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

V březnu oznámil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu straně nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. [celá zpráva]

Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

Anketa

Který politický subjekt je pro vás důvěryhodnější?
Blok proti islámu
34,8 %
Úsvit - Národní koalice
1,7 %
Důvěryhodný není ani jeden
63,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1270 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Foto: Úsvit

Marek Černoch

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám