Hlavní obsah

Bendlova manželka je neteří hrdiny SSSR Nálepky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zmínka pátečního Práva, že manželka středočeského hejtmana a místopředsedy ODS Petra Bendla Tamara Kotvalová Bendlová je původem Ukrajinka, vyvolala z jeho strany ostrou reakci. Přes právní kancelář to popřel a uvedl, že je českou občankou. Vzhledem k tomu, že v minulosti se v tisku objevily rozporné informace o jejím původu, snažilo se Právo zjistit, jak tomu ve skutečnosti je.

Článek

Výsledek byl překvapující: Tamara Kotvalová Bendlová je rodným jménem Nálepková a je dcerou bratra hrdiny SSSR kapitána Jána Nálepky. Otec Bendlovy manželky Jozef žijící v Praze včera v telefonickém rozhovoru Právu řekl: "Ano jsme (s Jánem) bratři, bojovali jsme proti fašismu." A dodal: "Jsem protifašistický bojovník. My jsme československá rodina známá na celém Slovensku."

Jozef Nálepka působil jako diplomat, Tamara se narodila ve Varšavě a má slovenské i české občanství. Jméno Nálepková u Bendlovy manželky veřejně nikdy nepadlo, protože používá jméno z prvního manželství. Za chybnou informaci o národnosti Tamary Bendlové se jí redakce omlouvá.

Velitel partyzánského oddílu Ján Nálepka, který přijal krycí jméno Repkin, padl v boji o železniční stanici při osvobozování ukrajinského města Ovruč v roce 1943. In memoriam byl v témže roce vyznamenán medailí Partyzán velké vlastenecké války a o dva roky později získal čestný titul Hrdiny SSSR a český řád Bílého lva za vítězství.

Také otec Tamary Bendlové Kotvalové Jozef, narozený 27. března 1925 na Slovensku ve Smižanech v okrese Spišská Nová Ves, byl partyzán. Účastnil se bojů partyzánské jednotky Klement Gottwald v oblasti Pusté Pole, Telegárt a 4. partyzánské brigády v oblasti Liptova. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, později nastoupil diplomatickou dráhu. Od šedesátých let působil ve Varšavě a Moskvě, čs. velvyslancem v Bělehradě byl do roku 1975, poté byl náměstkem ministra zahraničí a v 80. letech velvyslancem v Aténách.

Ján Nálepka byl po napadení Sovětského svazu odvelen jako povolaný voják Slovenského štátu na okupované území Ukrajiny a Běloruska. Od jara 1942 organizoval skupinu důstojníků a vojáků, která získávala slovenské vojáky pro přechod na sovětskou stranu. Měl spojení se sovětským ilegálním odbojem a partyzány.

Tamara Kotvalová Bendlová je sestřenicí herečky a zpěvačky Světlany Nálepkové. Ta vystoupila v show lídra soc. dem. Jiřího Paroubka a herce Jiřího Krampola. Posléze však od této spolupráce odstoupila. Ani o ní nebylo veřejně známo, že je neteří hrdiny SSSR. Bendl v prohlášení, které včera zaslal Právu, zdůraznil, že "Tamara Kotvalová Bendlová ani nikdo z její rodiny nemá ukrajinské občanství či občanství jiných zemí bývalého Sovětského svazu a ani je nikdy v minulosti neměli a není ukrajinské národnosti, je řádnou občankou České republiky".

Bendl prostřednictvím právního zástupce rovněž uvedl, že jeho manželka podstoupila bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu, "což samo o sobě vylučuje kontakty s podezřelými subjekty, ať již z jakékoliv země". Právo informovalo o Bendlově manželce v souvislosti s případem prověrky ministra zemědělství Jana Mládka. V článku však netvrdilo ani nenaznačilo, že by hejtmanova žena mohla být spojována s rizikovým cizojazyčným prostředfím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám